(VIDEO) KO SME NA PUTINA: Ruska voditeljka otkrila strategiju kako će na izborima protiv sadašnjeg predsednika!
Foto: Reuters

hrabro

(VIDEO) KO SME NA PUTINA: Ruska voditeljka otkrila strategiju kako će na izborima protiv sadašnjeg predsednika!

Planeta -

Ruska voditeljka Ksenija Sobčak koja planira da se kandiduje na predsedničkim izborima u Rusiji zakazanim za mart 2018, izjavila je danas da želi da ujedini nezadovoljne glasače, ali da neće napadati aktuelnog predsednika Vladimira Putina.

Ona je žestoko negirala da je njen plan da se kandiduje na izborima koji je prošle nedelje javno iznela, zavera zvaničnog Kremlja kako bi povećao interes za izbore.

Kako prenosi AFP, govoreći na svojoj prvoj konferenciji za novinare u centru Moskve, Sobčakova je istakla da ona nije profesionalni političar i dodala da će njen program biti osmišljen uz pomoć eksperata i pristalica.

"Kandidujem se i kažem da sam protiv onoga što se u državi dešava", rekla je ona.

Kako navodi agencija, Sobčak planira da sebe promoviše kao izbor za građane Rusije koji su "protiv svih" kandidata.

Pre 2006. godine, glasači na izborima u Rusiji mogli su da odbace listu kandidata time što bi se opredelili za opciju pod nazivom "protiv svih".

Da bi formalno ušla među kandidate na izborima, Sobčakova je istakla da mora da prikupi 100.000 potpisa. Prema podacima na njenoj internet stranici, do sada je sakupila 9.200 potpisa.

"Ovi izbori trebalo bi da postanu nacionalni referendum u kojem će kandidat 'protiv svih' ujediniti ljude", rekla je ona.

Sobčakova je ipak, ponovila svoje obećanje da će od izborne trke odustati ukoliko lideru ruske opozicije Alekseju Navaljnom bude dozvoljeno da se kandiduje.

Putinova 18-godišnja vlada rezultirala je manjkom slobode uključujući slobodu sudstva i slobodnih izbora, rekla je Sobčak i dodala da bi kandidatura trebalo da bude otvorena za svakoga uključujući i Navaljnog.

"Daću sve od sebe da se on kandiduje. Ako on bude kandidat ja ću povući svoju kandidaturu", istakla je Sobčak.

Ona je, međutim, dodala da "neće lično napasti Putina" bez obzira na neslaganja sa njegovom politikom, zato što je on pomogao njenom ocu.

Kako su agencije prethodno prenele, ruska voditeljka je istakla da je Rusiji dozlogrdila stagnacija i da je neophodna promena.

Ksenija je kćerka reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga, Anatolija Sobčaka, kome je sadašnji predsednik Rusije nekad bio pomoćnik.

Neki analitičari vide kandidaturu Sobčakove kao pokušaj Kremlja da oživi trku, u kojoj će se nalaziti dosta veterana pređašnjih kampanja u Rusiji, prenosi AP.

Sobčakova - prisutna na protestima protiv Kremlja 2011. i 2012. godine - mogla bi da poveća odziv, a da ne ugrozi Putina, koji još uvek nije zvanično potvrdio da će se kandidovati, ocenjuju agencije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track