PORODICA OPTUŽUJE PREMIJERA DA JE SAUČESNIK: Ubistvo novinarke pretvorilo Maltu u mafijaško ostrvo
Foto: EPA, Foto: EPA

PREDSEDNIK EP TRAŽI MEĐUNARODNU ISTRAGU

PORODICA OPTUŽUJE PREMIJERA DA JE SAUČESNIK: Ubistvo novinarke pretvorilo Maltu u mafijaško ostrvo

Planeta -

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani izneo je danas zahtev za međunarodnu istragu o ubistvu malteške novinarke i borca protiv korupcije Dafne Karuane Galicije ubijene u eksploziji podmetnute bombe na njenom automobilu.

Ovaj poziv usledio je nakon što je porodica novinarke optužila premijera Malte Džozefa Muskata da je bio saučesnik u njenom ubistvu, plašeći se da državni istražitelji neće izvesti pravednu istragu.

"Očekujem da vlasti Malte ne štede napore da dođu do otkrića toga šta se dogodilo", rekao je Tajani pred Evropskim parlamentom u francuskom gradu Strazburu.

Prema njegovim rečima, svaki trag mora da bude istražen.

"Po mom mišljenju, Evropol takođe mora da bude uključen u okviru međunarodne istrage u kojoj policijske snage mogu da rade zajedno kako bi one koji su odgovorni doveli pred lice pravde", rekao je on.

Poziv na međunarodnu istragu takođe je uputio i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans govoreći u parlamentu.

"Nasilno i brutalno ubistvo Dafne, činjenica da se dogodilo u državi članici EU, duboko je potresna", rekao je on odajući poginuloj novinarki priznanje za njenu ulogu na blogu protiv korupcije.

Kako agencija podseća, 53-godišnja Karuana godinama je iznosila detaljne optužbe za korupciju protiv Muskata i njegovog nabližeg okruženja, a nedavno je svoja istraživanja okrenula i ka opoziciji.

Nakon njene pogibije, njena porodica je optužila Muskata da popunjava svoj kabinet prevarantima i da stvara kulturu nekažnjivosti koja je Maltu pretvorila u "mafijaško ostrvo".

Veliki deo njenih skorašnjih istraga, tiču se objavljenih informacija o slučaju Panama (Panama Papers) koji je ukazao na ulogu Malte kao središta navodnog pranja novca i utaje poreza.

"Ubistvo Dafne ne sme proći nekažnjeno. Kako možemo sa kredibilitetom da tvrdimo da štitimo novinare širom sveta ako ne možemo ni da im ponudimo zaštitu i pravdu ovde, kod kuće", rekao je Tajani.

U znak zahvalnosti, Tajani je rekao da će prostorija za novinare Evropskog parlamenta u Strazburu dobiti ime po Karuani Galiciji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track