DEMONSTRACIJA SILE SAD: Tri američka nuklearna nosača aviona stražare obalama Severne Koreje
Foto: Vikipedia

Pretnja?

DEMONSTRACIJA SILE SAD: Tri američka nuklearna nosača aviona stražare obalama Severne Koreje

Planeta -

Sjedinjene Američke Države poslale su čak tri nuklearna nosača aviona klase Nimic u zonu Azija-Pacifik, nakon znatnog porasta napetosti na Korejskom poluostrvu usled zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

Nosač aviona USS Ronald Regan i njegova borbena grupa protekle nedelje su učestvovali u seriji vojnih vežbi zajedno s južnokorejskim snagama. Pre nekoliko dana je u šire područje ušla i borbena grupa nosača USS Teodor Ruzvelt, a danas je saopšteno da je pod komandom Sedme flote stavljen i USS Nimic.

Sedište Sedme flote nalazi se u Jokosuki u Japanu, a neki njeni elementi su izdvojeni u Južnoj Koreji. U njoj se redovno nalazi 60 do 70 brodova, 300 aviona i 40.000 mornara i marinaca. Inače, kontroliše ih jedan nosač aviona, trenutno Ronald Regan, čija je matična luka takođe u Japanu, ali je sada proširena s dodatne dve borbene grupe nosača.

Iako su nedavne informacije smeštale i nosač USS Karl Vinson u Sedmu flotu, pre pet dana je objavljeno da taj nosač sprovodi testiranje mornaričke verzije vazduhoplova F-35C, koji je prošle nedelje po prvi put sleteo na nosač aviona na otvorenom moru.

S tri nuklearna supernosača, sva tri klase Nimic, Sedma flota trenutno raspolaže s više od sto dodatnih aviona, a radi se o jednoj od najvećih koncentracija pomorske i vazdušne snage na svetu.

Inače je izuzetno retko da se i dve borbene grupe nosača aviona nađu zajedno u istom području - poslednji put to se dogodilo u junu ove godine, kada su Karl Vinson i Regan nekoliko dana zajedno sprovodili vojnu vežbu blizu Korejskog poluostrva, ali i taj slučaj je bio prvi u gotovo 30 godina. Poslednji put kada su tri ili više nosača aviona bila na istom području delovanja učestvovali su u prvom zalivskom ratu.

Nimic, Regan i Ruzvelt verovatno će sprovoditi nove vojne vežbe u saradnji s Japanom i Južnom Korejom, a njihovo okupljanje izgleda kao odgovor na sve češće testiranje severnokorejskih balističkih raketa iznad teritorije Japana.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Wikipedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track