PUĐDEMON UPOZORAVA: Kriza će eskalirati, ako Madrid oduzme autonomiju Kataloniji!
Foto: Reuters

napeto u španiji

PUĐDEMON UPOZORAVA: Kriza će eskalirati, ako Madrid oduzme autonomiju Kataloniji!

Planeta -

Katalonski lider Karles Puđdemon izjavio je danas da će kriza katalonske nazavisnosti eskalirati ukoliko Španija relaizuje planove o preuzimanju uprave nad Katalonijom.

"Plan špasnke vlade će stvoriti još ozbiljniju vanrednu situaciju oduzimanjem političke autonomije Kataloniji", naveo je Pudždemon u pismu španskom Senatu, koji se priprema danas da razmotrati primenu Člana 155 Ustava i preuzimanje institucija, policije i finansija u Kataloniji, u slučaju da taj region ne odustane od proglašenja nezavisnosti.

Za 17.00 sati zakazana je sednica katalonskog parlamenta, a mnogi strahuju da bi poslanici mogli da izglasaju unilateralnu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, navodi francuska novinska agencija. Kako su agencije prethodno izvestile, potpredsednik Katalonije Oriol Žunkeras u sredu je izjavio da španske vlasti "nisu ostavile opcije" vlastima tog regiona nego da nastave sa proglašenjem nezavisnosti.

Španski ministar pravde Rafael Katala insistirao je na tome da proglašenje nezavisnosti "neće biti zakonski validno", iako će imati "posledice sa kriminalističke tačke gledišta".

Prema pisanjima katalonskih medija, katalonski lider Karles Puđdemon pozvao je na hitan sastanak svog kabineta sa većim civilnim grupama i onima koji se zalažu za nezavisnost.

Puđdemon je juče izjavio da ne planira da se pojavi pred španskim Senatom kako bi odbranio svoje stavove o nezavosnosti Katalonije i suprotstavio se merama centralne vlade da raspusti regionalnu vladu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja