GEJTS I DŽOBS SOPSTVENOJ DECI USKRAĆIVALI TEHNOLOGIJU: Evo zašto su kompjuterski geniji odgajali potomstvo bez računara
Foto: Reuters, AP

vaspitanje

GEJTS I DŽOBS SOPSTVENOJ DECI USKRAĆIVALI TEHNOLOGIJU: Evo zašto su kompjuterski geniji odgajali potomstvo bez računara

Planeta -

Ljudi koji su uneli tehnologiju u svakodnevni život svoju su decu držali dalje od nje.

Psiholozi nas sve više upozoravaju koliko opasna moderna tehnologija može biti za tinejdžerske mozgove, naročito ističući pametne telefone koje deca danas koriste u sve ranem uzrastu. Istraživanja su otkrila da se njihovom upotrebom kod dece rizik od depresije povećava za 27 odsto, a to se najviše odnosi na redovne korisnike društvenih mreža poput.

Učestalo korišćenje tehnologije relativno je novo u svakodnevici ljudi, pa su nam dugoročne posledice za nas kao vrstu još nepoznate, a čini se da su upravo pioniri iz tog polja dobro znali kuda će nas ta tehnološka revolucija odvesti.

Naime, Bil Gejts i Stiv Džobs su vrlo retko dopuštali svojoj deci da provode vreme na uređajima u čijem su kreiranju učestvovali, piše Independent.

"To bi trebao da bude dovoljan znak upozorenja roditeljima širom sveta", smatraju Džo Klemen i Met Majls koji su nedavno izdali knjigu "Dva učitelja veterana razotkrivaji kako tehnologija čini našu decu glupljom".

Bivši direktor "Majkrosofta" Bil Gejts je 2007. primietio da je njegova ćerka razvila nezdrav pristup video igrama. Tada je uveo strogo vremensko ograničenje takve zabave, nakon čega bi se računar "zamrzao".

Osim toga, Gejtsova deca, iako su imala sve mogućnosti, nisu smela da imaju mobilni do svoje 14. godine. Poređenja radi, danas deca obično dobijaju mobilini telefon u desetoj godini. Stiv Džobs, direktor koji je vodio "Epl" sve do smrti 2012. za Njujork tajms je otkrio da je svojoj deci zabranio da koriste Ajped - proizvod njegove vlastite firme.

"Mi ograničavamo koliko deca koriste tehnologiju u našem domu. Deca treba da razmišljaju, igraju se, razvijaju, izučavaju svet. A ne ono što znaju da temelje na sadržaju koji im serviraju drugi", rekao je on.

(Kurir.rs/Express.hr/M.J.Martinko)

Foto: Reuters/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track