AMERIKU DRMA NAJVEĆA POŠAST DO SADA: Od ovoga dnevno umre 175 ljudi, Tramp proglasio nacionalnu krizu
Foto: EPA

BORBA

AMERIKU DRMA NAJVEĆA POŠAST DO SADA: Od ovoga dnevno umre 175 ljudi, Tramp proglasio nacionalnu krizu

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je nacionalnu krizu javnog zdravlja, kako bi se zemlja suočila sa rastućim problemom zavisnosti od opijata, zbog koje je svakog dana tokom prošle godine umiralo 175 ljudi. Tramp je poručio da Amerika "ne sme da dozvoli da se to nastavi".

"Možemo da budemo generacija koja ce okončati opijatsku krizu. Mi to možemo", rekao je Tramp okupljenima u Beloj kući.

Američki predsednik naglasio je da je neophodna hitna akcija, kako bi se borili protiv prekomerne upotrebe narkotika, koja je trenutno vodeći uzrok nenamernih smrti u SAD.

"Više osoba danas umire od predoziranja narkoticima, nego od ubistava vatrenim oružjem i saobraćajnih nesreća zajedno", rekao je Tramp.

Trampova deklaracija omogućiće saveznim državama veću fleksibilnost kada je reč o korišćenju federalnih sredstava, ali neće obezbediti sredstva specifično za opijatsku krizu.

Ona će takođe ukinuti neke regulative i preusmeriti deo federalnog fonda za borbu protiv HIV-a kao pomoć zavisnicima od opijata.

Zvaničnici administracije ranije su rekli da će apelovati na Kongres da tokom pregovora o budžetu doda novac u hitan fond za javno zdravlje, koji nije obnovljen godinama.

Lider demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi opisala je deklaraciju kao "reči bez novca".

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track