MATIS GLEDAO SEVERNU KOREJU SA VOJNE OSMATRAČNICE: I evo šta je poručio
Foto: AP

zakuvavanje

MATIS GLEDAO SEVERNU KOREJU SA VOJNE OSMATRAČNICE: I evo šta je poručio

Planeta -

Državni sekretar SAD Džejms Matis "provirio" je danas s osmatračnice južnokorejske vojske u Demilitarizovanoj zoni prema teritoriji Severne Koreje, poručivši da Pjongjang izgradnjom nuklearnog arsenala "preti ostalima katastrofom".

Matis je kazao da administracija američkog predsednika Donalda Trampa ostaje posvećena primoravanju Severne Koreje da prihvati da se potpuno razoruža kada je u pitanju nuklearno naoružanje, prenosi AP.

Agencija navodi da je tokom posete osmatračnici koju zajedno drže vojske SAD i Južne Koreje brifovan o situaciji duž granice dve Koreje nastaloj nakon primirja iz 1953. kojim je obustavljen Korejski rat.

"Provokacije Severne Koreje nastavljaju da predstavljaju pretnju po regionalnu i globalnu bezbednost uprkos jednoglasnoj osudi Saveta bezbednosti UN. Kao što je državni sekretar Reks Tilerson jasno stavio do znanja, naš cilj nije rat, već potpuna denuklearizacija Korejskog poluostrva koju je moguće proveriti i koja je nepovratna", rekao je Matis koji je jutros stigao u Južnu Koreju, prenosi Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja