(FOTO, VIDEO) KATALONSKI PARLAMENT IZGLASAO NEZAVISNOST: Otcepili se od Španije!
Foto: EPA

šokantno

(FOTO, VIDEO) KATALONSKI PARLAMENT IZGLASAO NEZAVISNOST: Otcepili se od Španije!

Planeta -

Poslanici u katalonskom parlamentu proglasili su nezavisnot tog regiona od Španije, javio je Frans pres.

Desetine opozicionih poslanika prethodno su napustile skupštinsku salu, a medju njima su bili i zastupnici Narodne partije španskog premijera Marijana Rahoja, koji su pre izlaska ostavili na svojim mestima španske i katalonske zastave, navodi Asošiejted pres.

Iz sale su izašli i poslanici opozicione Socijalističke partije i Partije gradjana koji su ranije najavili da će bojotovati glasanje o predlogu za uspostavljanje nezavisne katalonske republike. Taj predlog su potpisali poslanici vladajuće većine u Kataloniji, zagovornici njene secesije od Španije.

"Proglašavamo Republiku Kataloniju kao nezavisnu i suverenu državu, zasnovanu na demokratiji i socijalnoj pravdi", stoji u predlogu vladajuće katalonske koalicije "Zajedno za DA" i njenog partnera, krajnje leve stranke CUP.

Katalonski parlament, foto: EPA

U ekspresnoj reakciji španski Senat je odobrio direktnu kontrolu nad Katalonijom. ranije danas premijer Španije Marijano Rahoj pozvao je Senatda odobri aktiviranje Člana 155 Ustava - specijalnih mera koje bi Vladi Španije omogućile preuzimanje nadležnosti Katalonije u cilju sprečavanja nezavisnosti tog regiona.

Rahoj je u Senatu izjavio da će prvi potez njegove Vlade posle ovakve odluke Senata biti smenjivanje predsednika Katalonije Karlesa Puđdemona i njegovih ministara

Sednica je počela u 10 sati, a list prenosi da je premijer Rahoj u jednom trenutku napustio sednicu.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja