MADRID NEMA MILOSTI: Posle otcepljenja Katalonija, Senat odmah uveo direktnu kontrolu nad pokrajinom!
Foto: Fonet AP

hitno

MADRID NEMA MILOSTI: Posle otcepljenja Katalonija, Senat odmah uveo direktnu kontrolu nad pokrajinom!

Planeta -

Španski senat je usvojio mere protiv katalonske vlade, što znači da će preuzeti direktnu kontrolu nad tim regionom. Senat je izglasao aktiviranje Člana 155 španskog ustava. Za uspostavljanje kontrole 214 članova Senata glasalo je za, 47 je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan, javlja El Pais.

Očekuje se da će španski premijer Marijano Rahoj sada sazvati kabinet da usvoji prve mere za vlast nad Katalonijom. Rojters navodi da mere uključuju raspuštanje vlade u Barseloni i preuzimanje direktnog nadzora nad policijskim snagama Katalonije.

Rahoj je rekao ranije danas u senatu Španije da će prvi potez vlade, ukoliko se usvoje mere protiv katalosnke vlade, biti smena njenog predsednika Karlesa Puđdemona. Navodi se da je Rahoj rekao da "ono što se dešava u Kataloniji" predstavlja "jasno kršenje zakona, demokratije, prava svih, i tako nešto imaće posledice".

Rahoj je poručio da specijalna ovlašćenja ne znače oduzimanje sloboda Kataloncima, već njihovu zaštitu. Španski premijer je kazao da su mere koje je Senatu predložila njegova vlada jedini izlaz iz aktuelne krize. Sednica je počela u 10 sati, a list prenosi da je premijer Rahoj u jednom trenutku napustio sednicu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track