ŠPANIJU ČEKA JUGOSLOVENSKI SCENARIO? Otcepljenje Katalonije je samo početak!
Foto: EPA

analitičari

ŠPANIJU ČEKA JUGOSLOVENSKI SCENARIO? Otcepljenje Katalonije je samo početak!

Planeta -

Zagovornici katalonske nezavisnosti već su pozvali javne službenike da ne izvršavaju naredbe iz španske vlade, nego da odgovore mirnim otporom.

Poziv je upućen i građanima od kojih se traži građanska neposlušnost kako bi odbranili zgrade katalonskih institucija od španskih vlasti. Postoji bojazan da bi zbog ovakvog scenarija na ulice Katalonije mogla da izađe španska nacionalna policija pa čak i vojska.

Politička i vojna analitičarka Sara Plana nedavno je izjavila kako bi nezavisnost Katalonije mogla “otkriti krhkost projekta španskog upravljanja zbog čega bi država bila spremna da ide uurat kako bi je sačuvala”.

Svoje tvrdnje potkrepila je povlačenjem paralele s Jugoslavijom. "U možda najalarmantnijoj paraleli sa Jugoslavijom, mnogi narodi u Španiji imaju separatističke težnje, a nezavisna Katalonija mogla bi da bude samo prva od mnogih domina koje će pasti”, zaključila je ona.

Prema aktiviranim merama, Katalonska regionalna policija, Mosos Eskvadra, biće pod direktnom kontrolom Madrida. Ko god bude imenovan novim ministrom regionalnog ministarstva unutrašnjih poslova "daće pripadnicima katalonske policije direktne naredbe koje će morati da izvrše". Prema dokumentu, ako je potrebno, pripadnici katalonske policije mogu biti zamenjeni državnim snagama bezbednosti.

Madrid je još u junu preuzeo kontrolu nad širokim područjem katalonske javne potrošnje kako bi suzbio referendum. Sada će tražiti potpunu kontrolu nad finansijama čitavog regijona, uključujući poreze i budžete.

Vlada u Madridu sada kontroliše i regionalne televizijske i digitalne servise, a čelnici javnim medija mogu biti otpušteni. Španska vlast želi da osigura "prenos istinitih, objektivnih i balansiranih informacija koje poštuju politički, socijalni i kulturni pluralizam”.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track