SAD VIŠE NEMA POVRATKA: Španija preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom!
Foto: Reuters, Fonet/ AP, Foto: Fonet/AP, Reuters

ODLUKA OBJAVLJENA U SLUŽBENOM GLASNIKU

SAD VIŠE NEMA POVRATKA: Španija preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom!

Planeta -

Španija je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom i smenila regionalnu separatističku vladu, a te specijalne mere objavlene su noćas u onlajn verziji španskog službenog glasnika.

Ovaj potez usledio je nakon što je u petak katalonski parlament izglasao deklaraciju o nezavisnosti.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je sada preuzeo ovlašćenja katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona, raspustio je regionalni parlament i raspisao nove izbore za 21. decembar.

Puđdemon i 12 članova katalonske vlade neće više dobijati platu i mogli bi biti i optuženi za uzurpiranje funkcije ako odbiju da poslušaju ove odluke.

Od katalonskih zvaničnika za sada nema reakcije, oglasio se saopštenjem samo šef katalonske policije koji je takođe smenjen a koji je rekao da će se povinovati toj odluci.

Madrid smenio šefa katalonske policije

Vlada u Madridu razrešila je danas dužnosti šefa katalonske regionalne policije "Mosos d'Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera, dan nakon uvođenja direktne kontrole nad regionom zbog želje da se odvoje od Španije.

Kako prenosi AFP, smenjivanje Trapera, najviše rangiranog policajca u Kataloniji, objavljeno je u službenom listu španske vlade.

Katalonska policija poziva svoje pripadnike na neutralnost

Katalonska policija pozvala je danas svoje pripadnike da se ponašaju "neutralno" i da ne zauzimaju strane u sporu između Madrida i Barselone, navodi se u internoj poruci u koju je agencija Rojters imala uvid.

Ta poruka je upućena nakon što je objavljeno da je španska vlada razrešila dužnosti šefa katalonske regionalne policije "Mosos d'Eskuadra" Žozepa Ljuisa Trapera, dan nakon uvođenja direktne kontrole Madrida nad Katalonijom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters, Fonet/ AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track