KOJI JE KLJUČ ZA REŠENJE KATALONSKE KRIZE: Nezavisnost, novi izbori, ili nešto treće?
Foto: Reuters, Fonet/ AP, Foto: Fonet/AP, Reuters

GROZNICA KOJA POTRESA ČITAVU EVROPU

KOJI JE KLJUČ ZA REŠENJE KATALONSKE KRIZE: Nezavisnost, novi izbori, ili nešto treće?

Planeta -

Nova neizvesnost u Kataloniji! Madrid je uspostavio direktnu kontrolu nad španskom pokrajinom, posle suspendovanja regionalne vlade i parlamenta zbog proglašenja nezavisnosti. Smenjeni katalonski lider poziva Katalonce na miran protest. Madrid odgovara: Karles Puđdemon nas ne zanima.

Bivši generelni direktor Uneska Federiko Major kaže za RTS da bi krizu trebalo rešavati u okviru španskog ustava i institucija.

Prkos i skinute španske zastave u Kataloniji i odlučnost u Madridu da se ne dopusti jednostrano otcepljenje provincije – simptomi su španske groznice koja trese Iberijsko poluostrvo.

Španske vlasti uvele su dvomesečnu direktnu kontrolu nad Katalonijom, do izbora u toj pokrajini koje Madrid najavljuje za 21. decembar. Nove šefove dobila su regionalna ministarstva policije, finansija, državni mediji...

Smenjeni predsednik Katalonije poziva na miran protest.

''Pozivam Katalonce da budu strpljivi. Pozivam da se mirno usprotivimo aktiviranju člana 155 španskog ustava, koje je omogućilo ovu agresiju nad katalonskim narodom. Mi smo zrela demokratska zemlja, koja će mirno braniti svoje'', naveo je Karles Puđdemon.

U provinciji, duboko podeljenoj oko otcepljenja od Španije, pitanje je – mogu li vanredni izbori da reše krizu. U istoriji regiona, četiri puta su proglašavane takozvane "Katalonske republike ili države".

Među anketiram Kataloncima vladaju različita mišljenja. Neki navode da Puđdemon više nije predsednik katalonske vlade ali da se on i njegovi saradnici ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Oni koji su za nezavisnost ističu da situacija nije ugodna ali kažu da im nije ostavljena druga mogućnost.

U Madridu, hiljade protivnika katalonske nezavisnosti optužuju separatiste u pokrajini za udar na demokratiju u Španiji.

''Španci moraju da brane svoja prava i jedinstvo. Najvažnije je ne dozvoliti bilo kome da radi mimo ustava i zakona'', navela je jedna demonstrantkinja.

Barselonac sa snažnim katalonskim identitetom, bivši generalni direktor Uneska Federiko Major za RTS kaže da katalonsku krizu treba rešavati u okviru španskog ustava i institucija.

"Prema Statutu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pravo na otcepljenje se odnosi samo na zemlje koje su bile kolonije ili pod vojnom diktaturom. To sad nije slučaj u Španiji i nema opravdanja za secesiju. Najvažnije je izbeći nasilje. Savetujem moje drage Katalonce da, u ovom presudnom momentu, potražimo nova rešenja. Godinama sugerišem ustavne reforme i federalizaciju zemlje, jer je federacija dobro uređen sistem", rekao je Federiko Major.

Iz sveta široka podrška jedinstvu Španije. Zemlje Latinske Amerike, Evropske unije, Rusija...ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije, poručujući da je to kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

Razumevanje za stav katalonskog rukovodstva ima samo škotska vlada, koja smatra da se odbijanjem dijaloga i nametanjem direktne uprave ništa ne postiže.

Madrid: Puđdemon može da se kandiduje na izborima

Portparol španske Vlade Injigo Mendes de Vigo je naveo da će Karles Puđdemon moći da se kandiduje na vanrednim izborima koje je Vlada raspisala za 21. decembar.

"Gospodin Puđdemon i svi politički lideri (Katalonije) moći će da učestvuju na tim izborima. To bi bilo dobro, jer bi tako svi Katalonci mogli da presude o onom što gledamo poslednjih godinu dana", izjavio je Mendes de Vigo.

Mendes de Vigo koji je i španski ministar kulture, obrazovanja i sporta, rekao je da Puđdemon više nema nikakvu funkciju jer je smenjen, i dodao da će Madrid, ako Puđdemon odbije da napusti kancelariju predsednika Vlade Katalonije, reagovati "inteligentno i razumno".

"Bilo bi dobro da (Puđdemon) učestvuje na demokratskim izborima, pa da Katalonci kažu šta misle o njegovoj politici", kazao je Mendes de Vigo.

Kurir.rs/ Tanjug/ RTS

Foto: Reuters, Fonet/ AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KATALONIJA PROGLASILA NEZAVISNOST! Špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track