(VIDEO) PRVI ČOVEK KOJI JE SAHRANJEN NA MESECU: Najveća želja mu je bila da postane astronaut, ali su ga odbili!
Foto: Youtube screenshot/Wizscinece

Humano

(VIDEO) PRVI ČOVEK KOJI JE SAHRANJEN NA MESECU: Najveća želja mu je bila da postane astronaut, ali su ga odbili!

Planeta -

Kolege preminulog istraživača NASA poznatog po ekspetrizi o sudarima nebeskih objekata došle su na ideju da mu na originalan način odaju počast. Bočica sa delom psmrtnih ostatak Judžina Šumejkera je udarila u površinu Meseca pri brzini od 5.000 kilometara na sat.

"On je prvi čovek za koga znamo da je sahranjen na mesecu", kaže Kerolin Porko, profesorka na Univerzitetu Arizona u Šumejkerova koleginica na projektima NASA Vojadžer. "To je značajno jer smo krenuli put zvezda i govori da je Solarni sistem naš".

Ona je upravo bila ta koja je pokrenul inicijativu i sama je smislila epitaf bivšem kolegi koji je poginuo upravo na zadatku za NASA u Australiji.

Šumejker je odgovoran za pronalazak 20 kometa i 800 asteroida, a najveće dostignuće je pronalazak komete Šumejker-Levi koja je udarila u Jupiter 1994.

Urna sa delom posmrtnih ostataka je bila smeštena na vozilu Lunar prospektor koje je udarilo u površinu Meseca 31.jula 1999.

Dejvid Morse portparol Istraživačkog centra Ejms NASA, nazvao je ovo posebnim sećanjem za posebnu osobu.

Šumejker je hteo da postane astronaut, ali je zbog zdarvstvenog problema odbijen. Zatim je radio na više NASA misija ukljčujući i Apolo program.

Pre tragične smrti je izjavio da mu je najveća žalost "što nije otišao na Mesec".

Zvaničnici NASA veruju da je mala urna pri udaru uništena i da se pepeo rasuo po Mesecu.

Kurir.rs/Nbcnews

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track