KATALONIJA - POGLED SA BALKANA: Španske vlasti u pravu, ali je krivac za razvoj događaja i Rahoj!
Nikola Samardžić i Boško Jakšić, Foto: N1 Screenshot

otvoreno

KATALONIJA - POGLED SA BALKANA: Španske vlasti u pravu, ali je krivac za razvoj događaja i Rahoj!

Planeta -

Nezavisna Katalonija je neostvariva, a ako je tačno da je Karles Puđdemon sa katalonskom vladom zatražio azil u Belgiji, to je njegova kapitulacija. Kako sada stvari stoje, Katalonci bi prihvatili širu autinomiju kao rešenje krize, zaključak je emisije Katalonska nepoznanica na televiziji N1.

Prema rečima Boška Jakšića, spoljnoplitičkog komentatora - postoje 4 razloga zašto je nezavisna Katalonija nemoguća. Prvo nema većine u Kataloniji za nezavsnost, njoj se protivi i veliki biznis, a obzirom da je izglasana sa 70 poslanika od 135 i da nije bilo potrebnih glasova ta odluga je nelegitimna. Na kraju ni svet nije spreman za nezavisnu Kataloniju, smatra Jakšić.

Dejan Jović, foto: Screenshot N1

Bilo je nasilja policije na referendumu, ali sa stanovišta EU i Madrida u pogledu akcije posle proglašenja nezavisnosti ona je redu, smatra istoričar Nikola Samardžić. U slučaju Katalonije sudara se vladavina prava sa pravom na samopredeljenje za koje ne postoji većina.

Po njegovim rečima nema jasne prespektive nezavisne Katalonije, a treba znati da Katalonci nisu većina u pokrajini. Oni čine svega 40 odsto stanvništva, a nisu svi za novu državu.

Za nezavisnu Kataloniju jedan od uslova bi bio da se raspadne i Španija i EU, a to se neće desiti tvrdi, zagrebački politikolog Dejan Jovoć, mada je ranije bilo poomera nestajanja država - SFRJ, SSSR i Čehoslovačka. I on smatra da potezi Madrida posle proglasenja nezavisnosti nemaju altrenativu.

Sa ovim se slaže i njegov sarajevski kolega - doktor političkoh nauka Slaven Kovačevič. On podseća da deo Katalonaca živi i u susednim zemljama i da bi proglašenje nezavisnosti i za njih predstavljalo problem. Činjenica je da ni Madrid, a ni bivša katalonska vlast nisu iscrpeli sva sredstva u borbi, ali je jako bitno da se ne dođe do terorizma.

Slaven Kovačević, foto: Screenshot N1

Iako Madrid ima opravdanja za aktiviraje člana 155. kriza je mogla da bude izbegnuta objašnjava Jakšić i za to je krivac sam španski premijer Marijano Rahoj. Ustavne reforme iz 1978. dale su Kataloncima određena prava koje oni nisu dobili.

Rešenje je po njemu u pregovorima i davanju šire autonomije sa kojim bi se Katalonci u ovom trenutku zadovoljili. Sledeći korak bi bio slobodni refrendum o putanju nezavinsosti.

Sagovornici N1 se nisu složili o ulozi EU u pregovorima. Dok sagovornici iz Beograda misle da bi EU trebala da ima veću ulogu u pregovorima, gosti iz Sarajeva i Zagreba se nisu složili smatrajući da je to unutrašnje pitanje Španije. "Separatisti uvek žele internacionalizaciju", kaže Jović.

Kurir.rs/N1

Foto: Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KLJUČNI SVEDOCI U TUŽILAŠTVU! Da li je baka sa kozama videla Zorana Marjanovića na nasipu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track