Najnovije vesti

PUĐDEMON SE KONAČNO OGLASIO: Ne bežimo od pravde, nisam došao u Brisel da tražim azil
Foto: Reuters

Bivši katalonski lider

PUĐDEMON SE KONAČNO OGLASIO: Ne bežimo od pravde, nisam došao u Brisel da tražim azil

Planeta

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon rekao je na konferenciji za novinare u briselskom Pres klubu "Evropa" da nije došao da traži azil te da je u Briselu na neodređeno vreme i da ne beži od pravde

 

Puđdemon, za koga se spekulisalo da je zatražio azil u Belgiji, prošao je pored nekoliko demonstranata koji su držali španske zastave i natpis "Vladavina prava".

 

"El Pais" navodi da je u prostoriji u kojoj je Puđdemon započeo obraćanje sa "dobro jutro" na četiri jezika, bilo prisutno 150 novinara, iako je predviđeno da tu stane najviše 50 ljudi.

Navodi se da je sa Puđdemonom u Brisel došlo sedmoro smenjenih katalonskih ministara.

 

Pol Bekert, belgijski advokat smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Puđdemona, koji je sa članovima kabineta otpuštenim po odluci španske vlade doputovao u ponedeljak u Brisel, izjavio je za Rojters da će Puđdemon danas održati konferenciju za medije i da će "narednih nedelja" zajedno odlučiti da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

 

Advokat je naveo da njegov klijent, za kojeg Rojters navodi da još zvanično nije viđen u Belgiji, razmatra traženje azila, ali da nije izvesno da će se to i desiti.

 

"Još uvek nismo odlučili. Imamo puno vremena da oslučimo. Videćemo narednih nedelja šta ćemo učiniti", rekao je Bekert.

 

Puđdemon je pred novinarima izrekao da je deo smenjene katalonske vlade u Brisel došao na "neodređeno vreme" i da ne beži od pravde.

 

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon izjavio je danas da će podržati prevremene regionalne izbore 21. decembra koje je raspisala španska vlada nakon primene člana 155 ustava kojom je preuzela direktnu kontrolu nad Katalonijom.

 

"Izbori 21. decembra predstavljaju izazov koji ćemo mi prihvatiti. Mi ćemo poštovati rezultate izbora 21. decembra, kao što smo uvek činili. Želim da pitam špansku vladu ovo: Hoćete li i vi da učinite isto? Želim jasnu posvećenost države. Hoće li poštovati rezultate ili ne?", upitao je Puđdemon na konferenciji za medije u briselskom Pres klubu "Evropa", prenosi španski list "Pais".

 

"Pais" navodi da je sa Pudždemonom u Brisel došlo sedmoro smenjenih katalonskih ministara.

Rojters navodi da je ovaj advokat, koji se ljudskim pravima bavi više od 40 godina, izjavio da bi za klijente mogao da prihvati druge katalonske lidere. Bekert je kazao da bi njegovo iskustvo u borbi protiv izručenja Madridu baskijskih separatista moglo da bude korisno, iako nova pravila EU otežavaju evropskim zemljama mogućnost odbijanja izručivanja ljudi drugim članicama EU kada je u pitanju ono što Bekert naziva "političkim" optužnicama.

 

"Ja dobro poznajem način na koji Španci reaguju. Poznajem njihovu psihologiju i njihov mentalitet", tvrdi Bekert.

 

Puđdemonov advokat je kazao da je njegov klijent u Belgiju došao pre svega zato što je Brisel "prestonica Evrope" i forum iz kojeg je moguće obratiti se svetu.

 

Bekert je uputio optužbe na račun Madrida da zloupotrebljava sudske procese u Španiji zarad političkih ciljeva.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Reuters)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...