(VIDEO) PROMOCIJA ZOOFILIJE: Turisti zgroženi skandaloznom skulpturom ispred čuvenog pariskog muzeja
Foto: YT Printscreen

Bizarna Promocija zoofilije

(VIDEO) PROMOCIJA ZOOFILIJE: Turisti zgroženi skandaloznom skulpturom ispred čuvenog pariskog muzeja

Planeta -

Ko god je posetio Pariz, verovatno je posetio muzej Centar Pompidu, koji je u amanet ostavio nekadašnji predsednik Miteran. Ovih dana muzej Pompidu postao je predmet žestoke polemike zbog kontroverzne skulpture "Domestikator" (grub prevod bio bi "Pripitomljivač"), koja po mišljenjima mnogih predstavlja akt zoofilije.

Domestikator je „umetničko delo“ kontroverznog Holanđanina Japa Vana Lišuta, koje je već bilo uklonjeno iz pariskog muzeja Luvr. Posle uklanjanja, Domestikator se našao ispred muzeja Centar Pompidu, koji redovno posećuju gotovo svi posetioci "grada svetlosti".

Na novinarsko pitanja šta misle o skulpturi, većina turista smatra da se radi delu koje predstavlja akt muškarca i životinje, a kojoj nije mesto u muzeju.

Čak je i Udruženje za zaštitu životinja (SPA) poslala otvoreno pismo Ministru kulture Republike Francuske u kojem hitno traži uklanjanje ovog skandaloznog dela, koje predstavlja zoofiliju.

Zabune ne može biti, jer je upravo autor u intervjuu za dnevni list, jasno rekao da se radi o odnosu muškarca i životinje.

“Ništa ne sprečava umetnika da predstavlja svoju viziju sveta, ali ništa ne obavezuje državu i njene predstavnike da ga reklamiraju novcem poreznih obveznika”, izjavio je portparol udruženja za zaštitu životinja SPA.

Šta je rekao direktor muzeja?

„Umetničko delo Van Lišuta je veličanstvena utopija u dodiru s javnim prostorom“, izjavio je direktor muzeja Centar Pompidu, Bernar Blistèn.

Šta reći? Svaki put kada nam umetničko delo ne izazove pozitivne emocije, verovatno ništa nismo razumeli. Što se nas tiče, u ovom slučaju, ne uspevamo da uživamo u umetničkoj zamisli. Šta vi mislite?

(Kurir.rs/logicno.com)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track