AMERI POTVRDILI DA SKUPLJAJU UZORKE TKIVA RUSA: Ali kažu da ne prave biološko oružje
Foto: Profimedia

sumnjivo

AMERI POTVRDILI DA SKUPLJAJU UZORKE TKIVA RUSA: Ali kažu da ne prave biološko oružje

Planeta -

Izbor ruskog stanovništva za genetički materijal nije bio nameran i povezan je sa istraživanjem o mišićno-skeletnom sistemu, rekao je portparol američke Agencije za vazdušnu obuku i komandni trening (AETC).

Pažnja je prvi put skrenuta u julu kada je AETC objavio tender u kom su rekli da žele da kupe uzorke ribonukleinske kiseline (RNK) i sinovijalne tečnosti (zglobno mazivo) od Rusa. Objavljeno je da će svi uzorci (12 RNK i 27 sinovijalnih tečnosti) biti prikupljeni iz Rusije "i moraju biti kavkaski".

Vazduhoplovstvo je naglasilo da neće uzeti u obzir uzorke tkiva iz Ukrajine iz razloga koji nisu objašnjeni.

Portparol AETC kapetan Bo Dauni rekao je da se sprovodi "lokomotorna studija za identifikaciju različitih biomarkera povezanih sa traumama."

Dauni je rekao za RIA Novosti da je za studiju bilo potrebno dve serije uzoraka. Jedni sa bolestima a drugi za kontrolnu uzoraka RNK i sinovijalne membrane. Prvi set uzoraka je ranije obezbedila "američka kompanija".

"Zahtevom istraživačkog centra prvobitno nije bilo određeno odakle treba uzeti uzorke, ali da bi se nastavila studija, bili su potrebni slični uzorci. Pošto je snabdevač na početku obezbedio uzorke iz Rusije, sa bolestima, kontrolna grupa uzoraka takođe je morala da ima rusko poreklo", rekao je on.

"Cilj je integritet studije, a ne poreklo uzoraka", dodao je Dauni.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da se ruski genetički materijal prikuplja širom zemlje.

"Da li znate da se biološki materijal prikuplja širom zemlje, iz različitih etničkih grupa i ljudi koji žive u različitim geografskim regijama Ruske Federacije? Pitanje je - zašto se to radi? To se obavlja svrsishodno i profesionalno. Mi smo nekakav objekat od velikog interesa", rekao je Putin ruskom Veću za ljudska prava.

(Kurir.rs/RT)

Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track