(VIDEO) SA OVOG OSTRVA MOŽETE VIDETI JUČERAŠNJI DAN: Evo kako izgleda život na kraju sveta!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

GRANICA IZMEĐU RUSIJE I SAD

(VIDEO) SA OVOG OSTRVA MOŽETE VIDETI JUČERAŠNJI DAN: Evo kako izgleda život na kraju sveta!

Planeta -

"Tamo se čovek umara od bele boje. Uvek je sneg, i svuda je sneg – sve do horizonta. I stalan osećaj gladi. Za životne potrebe moraju se topiti tone i tone snega. Nema televizije, nema novina, nema telefona".

Bivši graničar najistočnije vojne baze priča kako izgleda život na Diomedu, jedinom ostrvu na svetu gde se bukvalno može videti jučerašnji dan.

Usred Beringovog moreuza između Čukotke i Aljaske stoje dva stenovita ostrva. Na njima su morževi, beli medvedi i krabe, magle i ekstremni mrazevi. Da nije pogranične službe, tu ljudska noga ne bi imala razloga da kroči. Ako negde postoji kraj sveta onda su to ova ostrva, piše portal Ruska reč (Russia Beyond).

Nema ni tržnih centara, ni bioskopa, ni kafe barova – nema ničega sličnog. Jedina zanimljivost je vremenska razlika – za samo 10 minuta plovidbe ste na teritoriji gde je još uvek jučerašnji dan.

Veliki Diomed (Ratmanovljevo ostrvo) pripada Rusiji, a Mali Diomed (Kruzenšternovo ostrvo) Sjedinjenim Američkim Državama. Ostrva su udaljena 3,8 km jedno od drugog, a među njima je vremenska razlika 23 časa. Upravo između Velikog i Malog Diomeda prolazi linija promene datuma i rusko-američka demarkaciona linija. U narodu se zato i zovu Ostrvo Sutra i Ostrvo Juče.

"To je kao vremeplov. Ono što smo gledali svojim očima, zapravo je već bilo juče", priča 40-godišnji Ramilj Gumerov.

On je služio u armiji dve godine počev od 1995. Od toga je više od godinu dana proveo u jedinici na ostrvu gde danas pored vojne baze postoji samo polarna stanica i karaula.

Razlika u datumu i šamanovo prokletstvo

Odlazak vojnika na drugo ostrvo, u drugu zemlju i jučerašnji dan je "čista fantazija".

"Mogli smo samo maštati o tome", kaže Gumerov.

Samo Eskimi kao autohtoni žitelji mogu slobodno da prelaze sa ostrva na ostrvo. Oni su ovde živeli kada je do ostrva doplovio prvi Evropljanin, ruski moreplovac Semjon Dežnjov. To se dogodilo u 17. veku, i od tada su 150 godina dva ostrva, udaljena 35 km od Čukotke i Aljaske, bila deo Rusije.

foto: Profimedia

Među njima je povučena državna granica 1867. godine kada je Rusija prodala Aljasku Sjedinjenim Američkim Državama. Tada se i autohtono stanovništvo našlo u nesvakidašnjoj situaciji. Naime, na ostrvima je bilo isto vreme, ali različiti datumi. U odnosu na Ratmanovljevo ostrvo, Kruzenšternovo je uvek u prošlosti. Za Eskime važi bezvizni režim kako bi mogli da posećuju svoje bližnje, mada na ruskom ostrvu već odavno ne žive civili.

Početkom 20. veka Eskimi su se preselili na Mali Diomed (na ostrvu u malom naselju još uvek živi 135 Eskima), a ostali su otišli na veliko kopno. Vlasti su preuzele brigu o ostrvu dugom 9 kilometara koje je najistočnija kopnena tačka Sovjetskog Saveza.

Kurir.rs/ Ruska reč

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track