UDARILI MOSKVU PO DŽEPU, ZARADILI ULTIMATUM: Holandski inat Rusiji pretvorio se u noćnu moru Amsterdama
Foto: Profimedia

RUSKE KONTRAMERE

UDARILI MOSKVU PO DŽEPU, ZARADILI ULTIMATUM: Holandski inat Rusiji pretvorio se u noćnu moru Amsterdama

Planeta -

Moskva je obavestila Amsterdam da će sutra, u subotu 4. novembra, zatvoriti ruski vazdušni prostor za holandske avione zbog prethodne odluke holandskih vlasti da prepolove broj ruskih aviona koji smeju da koriste najveći holandski međunarodni aerodrom Shiphol kraj Amsterdama.

Holandske vlasti su ranije odlučile da smanje broj aviona ruskog kargo avio-preoznika "Er bridž kargo" (Air Bridge Cargo) u Shipholu sa 23 leta nedeljno na samo 13. Odluka je, navodno, doneta u sklopu polugodišnje preraspodele saobraćaja od 28. oktobra.

foto: Printscreen YouTube

Holandija je smanjila letove ruske kompanije sa 23 na 13 nedeljno

Predstavnik "Er bridž karga" za Holandiju, Henk-Jan van Kelen, izjavio je da je ruski avio-prevoznik zbog ove odluke morao da preusmeri gotovo polovinu svog saobraćaja preko Liježa u Belgiji i da angažuje kamione za dalji transport tereta. Zbog toga ruska kompanija ima mnogo veće troškove.

Sad se holandsko Udruženje avio-pilota žali da će, ako Rusija sutra uvede zabranu, to najviše pogoditi holandsku kompaniju KLM, koja se bavi i teretnom i putničkim saobraćajem. U tom slučaju, holandski avioni moraće da lete preko Južne Koreje, Japana i Kine da bi zaobišli Rusiju, što znači da će svaki let biti duži za tri do pet sati, a i troškovi putnika mogli bi da poskupe za od 300 do 500 evra.

Rusija je uputila ultimatum Ministarstvu saobraćaja Holandije, piše nemački portal Ostexperte. Holanđani imaju rok da do sutra, bez izuzetka, dozvole sve letove ruskog teretnog avio-prevoznika ili će Moskva zatvoriti nebo holandskim teretnim avionima, a mogli bi da budu pogođeni i putnički letovi.

Obe strane ubrzano pregovaraju ne bi li postigle kompromis. Malo ko se nada da Kremlj blefira, a rok ističe sutra.

Kurir.rs/Logično

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track