PANIKA SE ŠIRI AMERIKOM! GRAĐANSKI RAT POČINJE SUTRA? Članovi ovog pokreta tvrde da će ih sve pobiti!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

REALNA PRETNJA ILI NESLANA ŠALA?

PANIKA SE ŠIRI AMERIKOM! GRAĐANSKI RAT POČINJE SUTRA? Članovi ovog pokreta tvrde da će ih sve pobiti!

Planeta -

Na društvenim mrežama, Tviteru, Fejbuku, od septembra ove godine članovi američkog desničarskog pokreta tvrde da će antifašističke grupe započeti nasilne pobune 4. novembra.

Britanski Gardijan prenosi da stotine postova na Fejsbuku pokazuju kako korisnici ove društvene mreže ozbiljno shvataju takve vesti, ali i komentare.

"Još jedna pretnja protiv bele nacije i zaklinjem se Bogu da ću uzeti prokleti auto i pregaziti ih sve", samo je jedan od komentara koje prenosi britanski list.

Sve je, kako navodi, počelo krajem septembra kada je mala grupa pod nazivom "Odbijte fašizam" povezana sa revolucionarnom komunističkom partijom održala protest u Los Anđelesu, blokirajuću pri tome autoput 101 na kom je okačila natpise "Počinje 4. novembra".

foto: Reuters

Ta grupa je organizovala i seriju protesta širom zemlje protiv Trampove včasti.

Posle toga, na Fejsbuku je objavljen video naslovljen "Antifa određuje datum za građanski rat" u kome se tvrdi da "na njihovom sajtu pozivaju na otvoreni građanski rat koji će početi u novembru", uz navodne planove za napade na policiju, građane i vladu.

Treće, što je i uticalo na priče o građanskom ratu, jesu glasine koje poput virusa širi radio-voditelj Aleks Džouns, čovek koji je medijsko lice ultradesnice, ali i neko ko se svojom neartikulisanom i bezočnom retorikom, kako navode mediji, kandiduje za titulu najvećeg obožavaoca Donalda Trampa.

foto: Reuters

Čim je Džouns spomenuo navodni "plan u režiji antifašista", krenule su glasine, a na sajtu tog voditelja "Infowars" pojavila se priča o navodnom početku građanskog rata.

Priča o građanskom ratu dospela je i u pojedine konzervativne medije u Americi, a jedan od njih je objavio priču svog dopisnika iz Bele kuće tvrdeći da je "lider antifašista obećao da će obezglaviti belce 4. novembra".

Ipak, ta priča je bazirana na tvitu, za koji se brzo ispostavilo da je šaljivog karaktera, s obzirom na to da je nalog sa kojeg je objavljen neretko objavljivao komedijašku sadržinu, i pritom nema nikakve veze sa antifašističkim organizacijama u SAD.

foto: Reuters

Mark Brej, istoričar i autor dela "Antifa:Antifašistički vodič", tvrdi da "ultradesnica do 2017. nije imala pojma šta je zapravo antifa pokret" i dodao da je to u stvari "proširenje demonizacije anarhista uopšte", ali i način da se razbijaju glavni liberali koji nemaju veze sa antifašističckim grupama.

On smatra da je u određenoj meri, ta posebna panika uspela da preokrene određeni deo desnice, ali i da je to "poziv da se ostane budan".

"Ne postoji revolucija ili građanski rat planiran za 4. novembar", kazao je Brej.

Kurir.rs/ Tanjug/ Gardijan

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track