CELU NOĆ BI SE ČULI VRISCI, A KO JE HTEO DA JEDE, MORAO JE DA SKINE PANTALONE: Ovo su jezive ispovesti najokrutnijih silovanja muškaraca u Libiji
Foto: Profimedia

SUMNJA SE DA JE I GADAFIJEV REŽIM BIO UKLJUČEN U TO

CELU NOĆ BI SE ČULI VRISCI, A KO JE HTEO DA JEDE, MORAO JE DA SKINE PANTALONE: Ovo su jezive ispovesti najokrutnijih silovanja muškaraca u Libiji

Planeta -

U ratu se silovanja muškaraca sistematski koriste kao oružje i za potrebe političke dominacije suprostavljenih frakcija, ustanovila je grupa istažitelja iz Tunisa nakon što su prikupili svedočenja žrtava.

Dokazi su prikupljani godinama, a izveštaji obiluju potresnim svedočanstvima, ali i video-snimcima na kojima se vidi kako su muškarci najgrublje silovani različitim objektima, od drške metle do oružja. Nekoliko žrtava posvedočilo je da su zatvorenici bacani u prostoriju sa drugim zatvorenicima kojima je naređeno da ih siluju ili će biti ubijeni, prenosi britanski Gardijan.

Silovanje je tabu u arapskom svetu. Najčešće je žrtva ta koja snosi posledice i osećaj srama.

Ahmed, jedna od žrtava, posvedočio je da je u zatvoru Tomini, predgrađu grada Misrate proveo četiri godine. Prema njegovim rečima, silovanje se sprovode organizovano, sa ciljem da se protivnik pokori.

"'Pokori ga', to je izraz koji oni koriste, da više nikada ne podigne glavu. Sve snimaju mobilnim telefonima", ispričao je Ahmed i objasnio kako izgleda tortura kroz koju prolaze zatvorenici.

foto: Reuters

"Stražari pričvrste metlu uz zid. Ako hoćeš da jedeš, moraš da skineš pantalone i sedneš se na dršku od metle. Moraš da budeš u tom položaju i ne pomeraš se sve dok čuvar ne vidi da je krenula krv. Niko nije mogao to da izbegne", kaže Ahmed.

U delu zatvora gde je on bio, nalazilo se oko 450 muškaraca. Među njima bio je i jedan migrant kojeg su čuvari ubacili među zatvorenike i pod pretnjom smrću, tražili od njih da ga siluju.

Gadafijev režim optuživan je da je koristio silovanja kao instrument u ratu 2011. godine. Do sada nije bilo dokaza za te tvrdnje.

foto: Profimedia

"Gadafijeva vojska silovala je tokom rata. Doživeli su istu sudbinu kada su poraženi", tvrdi Ramdan, Libijac koji trenutno živi u azilu u Tunisu i sa svojim saradnikom Imedom poslednje tri godine prikuplja dokaze o silovanjima.

Deo užasnih svedočanstava i video-snimaka koji je Imed prikupio imao je priliku da vidi i reporter "Le Monda". Jedan od video-snimaka bio je onaj na kojem se vidi preplašeni mladić kako sedi na pesku, nakon čega se vidi ruka u vojnoj uniformu koja ga podiže, skida mu pantalone, a potom gura raketni lanser u zadnjicu. Nije poznato kada se to dogodilo niti koja vojna grupa je odgovorna za taj zločin.

Imed je i ove godine u pratnji reportera iz "Le Monda" otišao u Libiju da potraži nova svedočanstva. U Tripoliju je upoznao kolegu Mouna, koji se takođe bavi ovom tematikom i prikupio je na desetine sličnih priča. Mouna mu je ispričao da su silovanja potvrdili i vojnici odani Gadafiju. Jedan od njih priznao je da je bio silovan drškom metle fiksiranom za zid dodavši da su "svi su tako silovani".

foto: Reuters

Okrutne metode

Novi dokazi stigli su od grupe iz Tripolija koja je takođe istraživala ove strašne zločine. Oni su Imadu predali 650 fajlova poređanih po abecednom redu.

Mnogi od niih bili su pripadnici afričkog plemena Tavergha, za koje se ranije tvrdilo da podržavaju Gadafija i da su silovali svoje neprijatelje. Osveta koju su doživeli bila je strašna. Njihov grad, Tavergha, u potpunosti je srušen, a 35.000 ljudi raselilo se u Bengazi i Tripoli. Čovek po imenu Ali posvedočio je šta se dešavalo u jednom od kampova.

"Neki od nas bili su zaključani u prostorijama, goli po celu noć, sa grupom migranata. Čuvar nije hteo da ih oslobodi dok nisu silovali jedni druge. Srećom, ja nisam prošao kroz to. Ja sam dobio samo dršku metle i točak", kaže on.

Točak o kojem govori još je jedna od jezivih metoda silovanja koje se praktikuju. Ona podrazumeva se žrtva provuče kroz gumu koja visi na lancu zakačenom na plafon, tako da se žrtva praktično presavije na pola, da bi silovatelji mogli lakše da penetriraju u analni otvor cevima od oružja. Ali objašnjava da nakon takve torture danas ima i ozbiljne zdravstvene probleme ili kako on kaže "curenja", a iako ima 39 godine kreće se sa štapom.

U drugom kampu na jugu Tripolija, žrtve su bile i žene. Fatia kaže da je celu njenu porodicu zlostavljala milicija, ali da su posebno izdvajali muškarce.

"Izvukli su me na ulicu i pred svima mi rekli: "Vi ste silovali naše devojke, sada ćemo mi tebe". Najgora stvar koju su mi učinili je što su me silovali pred mojim najstarijim sinom. Od tada, on više ne priča sa mnom", rekla je Fatia i ispričala da je tokom boravka u kampu čula samo muške glasove, koji su "vrištali dan i noć".

Kurir.rs/Gardijan Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Mama je otišla da trči i nestala je u travi! Ovo je rekla mala Jana o ubistvu pevačice Jelene Marjanović!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja