PUTINU JE NEKO PRAVIO PROBLEM U TEHERANU: Odmah je seo u avion a onda se desilo ovo...
Foto: Reuters

manja kriza

PUTINU JE NEKO PRAVIO PROBLEM U TEHERANU: Odmah je seo u avion a onda se desilo ovo...

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre tri dana odleteo kod iranskog ajatolaha Alija Hamneija, na trilateralni samit Rusije, Irana i Azerbejdžana a mnogi su se upitali zbog čega.

Iako je u zvaničnoj agendi bio najavljen razgovor o Siriji, Iranskom nuklearnom sporazumu, statusu Kaspijskog jezera i borbi protiv terorizma, ništa posebno se nije desilo u vezi sa ovim u Teheranu.

Opozicioni ruski nedeljnik "Nju tajms" piše da je Putin navodno nezadovoljan jer Iran odugovlači završetak jednog od najvažnijih projekata za Kremlj.

Neimenovani ruski zvaničnik rekao je list da su se lideri složili oko izgradnje pruge od Astare u Azerbejdžanu do Rašta u Iranu. Ona je deo severno-južnog koridora, kojim se povezuje Severna Evropa sa Jugoistočnom Azijom, a istovremeno sjedinjavaju transportnih putevi gvožđa Azerbejdžana, Irana i Rusije.

Prvobitn sporazum sklopile su Rusija, Iran i Indija 2000. godine, ali se 2005. priključio Azerbejdžan. U prvoj fazi bi bilo transportovano šest miliona tovara godišnje kroz koridor, ali kasnije 15 do 20 miliona. Sve to iz Indije preko Rusije u Skandinaviju, za samo 14 dana. Iako je sve spremno i dogovoreno, iskrsli su problemi.

Naime, kada su u Moskvi čuli da je "južni projekat" gotov, a da se o "severnom" ništa ne govori, Putin je zvao Alijeva i pitao ga u čemu je problem. Dobio je odgovor da Iran zadržava posao jer sve pare idu za rat u Siriji.

Projekat "sever-jug" imao je dve rute, "severnu" kroz Rusiju i "južnu" kroz Gruziju i Tursku. Predsednik Azerbejdžana Alijev i bivši lider Gruzije Mihail Sakašvili, složili su se tada oko prioriteta "južnog projekta" 2004. godine u Tbilisiju, a 2007. godine počela je izgradnja puta.

"Južni projekat" je bio gotov 31. oktobra 2017. godine, dan pred samit a lideri Azerbejdžana, Turske i Gruzije otvorili su sekciju od 846 kilometara Baku-Tbilisi-Kars. Njoj će biti transportovani tovari iz Kine u EU za 12 do 15 dana, umesto dosadašnjih 40 do 45. Samo Baku će godišnje od toga imati 50 miliona dolara.

Tada je najavljen da će Azerbejdžan platiti 500 miliona dolara Iranu za izgradnju pruge Astara-Rašt, iako je ta deonica duga samo nekoliko desetina kilometara.

"Inicijalno, izgradnju je trebalo da finansira sam Iran, ali je Putin izgleda ubedio Alijeva da pomogne regionalnom savezniku", rekao je diplomatski izvor u Bakuu.

(Kurir.rs/New Times)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Slučaj kantrimen! Da li Marko krije ljubavnicu ili nečije dete, pita otac nastradalog Bojana?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track