DO JUTRA ĆE SE ZNATI NJIHOVA SUDBINA: Evo šta čeka Karlesa Puđdemona i četvoro njegovih ministara
Foto: EPA/EFE

SVE JE U OPTICAJU

DO JUTRA ĆE SE ZNATI NJIHOVA SUDBINA: Evo šta čeka Karlesa Puđdemona i četvoro njegovih ministara

Planeta -

BRISEL - Belgijski tužilac potvrdio da su smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Puđdemon i četvoro bivših ministara u pritvoru da bi počeo proces njihovog mogućeg izručenja španskim vlastima, koje su izdale Evropski nalog za njegovo hapšenje, ali mediji navode da sudija, koji će ih po podne saslušati, može da ih pusti na uslovnu slobodu, ili pak da ih zadrži u zatvoru.

Sudija može da se odluči za razne opcije - od hapšenja i zatvaranja do uslovne slobode, izveštava AP.

I belgijski list Soar (Soir) navodi da istražni sudija ima dve opcije za Pudždemona i četvoro ministra - da ih pusti na uslovnu slobodu ili, pak, da ih stavi u zatvor. Novinar Soara, koji je prisustvovao konferenciji za medije belgijskog tužilaštva, navodi da će saslušanja biti sprovedena iza zatvorenih vrata, sa advokatom i prevodiocem, što će iziskivati vreme jer će saslušanja biti pojedinačna. Isti novinar kaže i da bi belgijsko tužilaštvo trebalo da saopšti odluku istražnog sudije već večeras između 20:00 i 22:00 sati.

Belgijski list prenosi navode španskih medija da je belgijsko tužilaštvo želelo da najpre uhapsi Pudždemona, pa da tek onda odredi istraznog sudiju koji će ga saslušati. Prethodno je belgijska državna televizija za region Flandrije VRT javila da se Pudždemon predao belgijskoj policiji, a španski list Pais naveo je da se zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.

Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se Puđdemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su prethodno belgijske vlasti. Belgijski ministar pravosuđa, Koen Gens, izjavio je još ranije da njegova vlada neće imati uticaj na Puđdemonovu budućnost.

Inače, bivši predsednik katalonske vlade, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju pošto je regionalna vlada smenjena, izjavio je ranije danas da je spreman da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar. Puđdemon je belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF rekao da je spreman da se preda "istinskom pravosuđu (Belgije)", ali ne i španskom, jer su, kako je naveo, španske vlasti ispolitizovane.

Kurir.rs/Tanjug

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Pakleni puč u SPS! Šta to Ružić sprema Dačiću?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track