RUSIJA O RAJSKIM PAPIRIMA: Izveštaj je pun laži i fantazija
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

PRVA REAKCIJA

RUSIJA O RAJSKIM PAPIRIMA: Izveštaj je pun laži i fantazija

Planeta -

Izveštaj koji je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara pod nazivom Rajski papiri sadrži veliki broj neistinosti, a nerazumljivim tekstom obojenim emocijama opisuje se u velikoj meri komercijalna delatnost koja se sprovodi u okviru zakona, izjavio je šef komiteta za međunarodne odnose ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

Povodom optužbi navedenih u izveštaju, između ostalog i protiv ruskih kompanija poput "Gasproma", VTB i "Sibur", Kosačov je rekao da je zaključak ovog teksta jednostavan - "ne dopustiti komercijalnu delatnost ni na jednom tržištu, uključujući i tržište informacionih usluga".

Ruskog senatora je iznenadila i fraza da je "Kremlj imao interes za američke medije", zapitavši se da li to ima ikakve veze bilo sa čim, i zašto je to u redu za pojedine administracije, ali ne sve?

Govoreći o "Gaspromu", Kosačov je rekao da je izuzetno teško razumeti optužbe, budući da se u dokumentima opisuje zakonska komercijalna delatnost koja leži u svim načelima zapadne demokratije. On je izrazio nedoumicu i oko formalizacije da je ruska kompanija "VTB bez pardona prebacila 191 milion dolara investicionom fondu ’DST Global‘ kako bi kupila udeo u ’Tviteru‘ još 2011. godine".

"Čudesni i fantazmagorijski tekst! VTB nije firma iz Kremlja, već je izuzetno velika banka u čijoj strukturi deo vlasništva ima država - osetite razliku. ’Prebacila bez pardona‘ - očigledno je potrebno poslovati ’s pardonom‘ kako vas ne bi povezivali sa Kremljom", rekao je Kosačov.

Podsetimo, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara objavio je izveštaj u kojem se razotkriva da su najveće svetske kompanije, šefovi država i ljudi od značaja na globalnom nivou, ali i zvezde iz sveta zabave i sporta, skrivali svoje bogatstvo u tajnim poreskim rajevima. U izveštaju se spominju i ruske kompanije "Sibur" i "Gasprom", kao i velika ruska investiciona banka VTB.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen RT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track