(VIDEO) KRVNIK IZ TEKSASA NIJE SLUČAJNO IZABRAO DATUM MASAKRA: Iza 5. novembra se krije mračna tajna!
Foto: AP

jezivo

(VIDEO) KRVNIK IZ TEKSASA NIJE SLUČAJNO IZABRAO DATUM MASAKRA: Iza 5. novembra se krije mračna tajna!

Planeta -

Pucnjava u baptističkoj crkvi u Saterland Springsu, u Teksasu, u kojoj je napadač bivši vojnik, 26-godišnji Dejvin P. Keli ubio najmanje 26 osoba dogodila se na osmu godišnjicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hud u Teksasu 5. novembra 2009. kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za šao je osuđen na smrtnu kaznu koju još čeka.

Nidal Malik Hasan, bivši vojni pshijiatar, u svom je ubilačkom pohodu pre osam godina vatrenim oružjem ubio 13 ljudi, a ranio više od 30. Hasan, inače, muslimanske veroispovijesti, u Fort Hudu je otvorio vatru na osoblje, a jedan civilni službenik ga je u razmeni vatre teško ranio pa je ostao paralizovan. Hasan trenutao čeka izvršene smrtne kazne.

U najveću američku vojnu bazu Fort Hud u to vreme 39-godišnji Hasan je stigao u junu 2009. iz medicinskog centra Valter Rid gde je stažirao kao mlad psihijatar i gde je od strane njegovih tadašnjih kolega i nadređenih njegovo ponašanje bilo ocenjeno kao “sumnjivo”.

Hasana su tad opisali kao “asocijalnog” i izmučenog stresom, a samo dva dana pre nego što je izveo jednu od najkrvavijih pucnjavi u američkoj istoriji, Hasan je većinu svojih ličnih stvari, među kojima su bile i kopije Kurana, dao komšiji. Za samo mesec dana trebao je da bude prebačen u misiju u Avganistanu, a u to vreme često se zbog različitih stavova o ratu sukobljavao sa vojnicima i drugim osobljem u bazi. U to vreme neoženjeni Hasan puno je vremena posvećivao molitivi i proučavanju Islama.

U pomahnitalom napadu on je navodno uzvikivao Alah Akbar (Bog je veliki), a nadležni veruju kako je bio povezan s Al Kaidom, ali da je u pokolju delovao samostalno.

Hasan je 2013. na suđenju proglašen krivim za ubistvo 13 vojnika, a zločin je priznao izjavivši da je na vojnike pucao kako bi zaštitio muslimanske pobunjenike od američke agresije. Osuđen je na smrtnu kaznu čije izvršenje još čeka.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track