Najnovije vesti

SEKS SKANDALI IZBIJAJU NA VIDELO: Tereza Mej obećala žrtvama pravdu i obračun s pedofilima u samom vrhu vlasti
Foto: AP 28.6.2017

Prikriveni manijaci

SEKS SKANDALI IZBIJAJU NA VIDELO: Tereza Mej obećala žrtvama pravdu i obračun s pedofilima u samom vrhu vlasti

Planeta

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da je duboko uznemirena zbog talasa optužbi o neprikladnom seksualnom ponašanju zvaničnika u parlamentu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Mejova kazala da žrtve zlostavljanja treba da znaju da će njhove žalbe biti na odgovarajući način istražene.

Rojters navodi da je predsednica britanske vlade, čiji je ministar za odbranu Majkl Falon podneo ostavku, navela je da se u suštini narastajućeg skandala nalazi pitanje upotrebe i zloupotrebe moći.

foto: Profimedia

Falon je ostavku podneo prošle srede, nakon što su se pojavile optužbe o njegovom neprimerenom seksualnom ponašanju.

On je u pismu, upućenom britanskoj premijerki, objasnio da ostavku podnosi jer njegovo prethodno ponašanje nije bilo u skladu sa visokim standardima koje pozicija ministra odbrane propisuje.

"Brojne optužbe pojavile su se protiv poslanika britanskog Parlamenta, a u prethodnih nekoliko dana i u vezi sa mojim pređašnjim ponašanjem. Mnoge od tih optužbi bile su lažne, ali prihvatam činjenicu da sam u prošlosti pao ispod visokog standarda zahtevanog od Oružanih snaga koje imam čast da predstavljam", napisao je Falon u pismu koje je objavio Kabinet britanske premijerke.

Falon se početkom prošle nedelje izvinio zbog incidenta iz 2002. godine kada je stavio ruku na koleno jedne političke novinarke, ali nije ispitivan zbog tog incidenta.

Prvi državni sekretar i de fakto zamenik premijera Britanije Dejmijan Grin demantovao je tvrdnje da je policija pronašla pornografiju na računaru u njegovoj kancelariji u Vestminsteru tokom racije 2008. godine.

Grin je rekao da su optužbe bivšeg šefa policije u "Sandej tajmsu" apsolutno neistinite i politička kleveta, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Veliku Britaniju trese serija seksualnih skandala u koje su umešani političari na visokim pozicijama.

Ministar za brigu o deci u regionalnoj škotskoj vladi Mark Mekdonald podneo je ostavku pošto je priznao da se "neprimereno" ponašao i tako postao najnovija osoba povezana sa skandalom seksualnog uznemiravanja u Britaniji.

Mekdonald se u saopstenju izvinio svima koje je uznemirio i onima koji su njegovo ponašanje smatrali neprikladnim, preneo je Rojters.

"Neki od mojih prethodnih postupaka smatraju se neprimerenim, iako sam ja verovao da je bilo šala ili prijateljsko ponašanje. Moje je ponašanje možda drugima bilo neprijatno ili dovelo do toga da se zapitaju o mojim namerama", naveo je Mekdonald.

Očekuje se, ipak, da Mekdonald ostane poslanik u škotskom parlamentu kao predstavnik Škotske nacionalne partije u Aberdinu.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: AP/Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...