Branioci Picinog parka pretili smrću novinarima Glasa
Foto: Fejsbuk

Krivična proitv Fejsbuk grupe

Branioci Picinog parka pretili smrću novinarima Glasa

Planeta -
Primitivne uvrede i pretnje kao što su: "Ove seke iz Glasa treba povješati", "Ušice sikire pa u čelo" (upućenu novinaru Glasa Nebojši Tomaševiću), ili pretnja "Ubiti vas treba!!!" zavređuje hitno delovanje nadležnih institucija i krivičnu odgovornost

BANJALUKA - Urednici, novinari, lektori i svi zaposleni u tehničkom prelomu Glasa Srpske danas su ministru policije RS Stanislavu Čađi, direktoru policije RS Gojku Vasiću i Okružnom tužilaštvu Banjaluka podneli krivičnu prijavu protiv NN lica zbog ugrožavanja života novinara i prava na rad.

"Javnost želimo da obavestimo da smo prijavu nadležnim uputili nakon učestalih i sve brutalnijih prijetnji upućenih novinarima "Glasa Srpske" na Fejsbuk grupi "Spasimo Picin park". Smatramo da primitivne uvrede i pretnje kao što su: "Ove seke iz Glasa treba povješati", "Ušice sikire pa u čelo" (upućenu novinaru Glasa Nebojši Tomaševiću), ili pretnja "Ubiti vas treba!!!", zbog koje smo bili prinuđeni da zatvorimo opciju komentara na portalu Glasa Srpske, zavređuje hitno delovanje nadležnih institucija i krivičnu odgovornost svih koji prijetnje upućuju", stoji u saopštenju Glasa Srpske.

Novinari i urednici "Glasa Srpske“ navode da svoj posao obavljaju profesionalno, pod punim imenom i prezimenom, sa svojom fotografijom ispod svakog objavljenog komentara, i od nadležnih očekuju da anonimnim počioniocima teškog krivičnog dela, pretnji smrću, skine fantomke sa lica, da ih identifikuju i procesuiraju.

„Mi njihova imena ne znamo jer su potpisani kao `budimir budimir, `banjaluka`, `Fidel` i slično..., ali oni koji treba da se bore protiv svih oblika sajber kriminala lako mogu da ih identifikuju“, navodi se u saopštenju i podseća da je u svim demokratskim društvima, pretnja smrću ozbiljno krivično delo.

U saopštenju se ističe da će svi zaposleni u redakciji "Glasa Srpske" ostati verni principima profesije i neće podleći pritiscima ni formalnih ni neformalnih grupa u svom izveštavanju.

„Ukoliko napadi i uvrede ne prestanu novinari `Glasa Srpske` spremni su da uzmu pištaljke i transparente i izađu na proteste za zaštitu prava na slobodan rad i život. Ali, želimo da napomenemo, da na tim protestima mi nećemo obilaziti samo jednu zelenu površinu u gradu Banjaluci na kojoj se gradi stambena zgrada, nego sve one zelene površine o kojima smo mi pisali, dok su oni koji nam danas prete, ćutali! Mi znamo i zašto!“, zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track