TRAMP PRE PUTA U KINU PROGLASIO DAN ŽRTAVA KOMUNIZMA: Sada se hvali da se u Pekingu sjajno provodi!
Foto: Reuters

dvosmisleno

TRAMP PRE PUTA U KINU PROGLASIO DAN ŽRTAVA KOMUNIZMA: Sada se hvali da se u Pekingu sjajno provodi!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je taj dan "danom žrtava komunizma", povodom 100-godišnjice Oktobarske revolucije u Rusiji.

"U prethodnih 100 godina, komunistički totalitarni režimi širom sveta ubili su više od 100 miliona ljudi i izložili još nebrojeno mnogo eksploataciji, nasilju i neviđenom uništenju. Danas se sećamo svih onih koji su umrli i svih onih koji nastavljaju da pate pod komunizmom", saopštila je Bela kuća, prenosi AFP.

Bela kuća objavila je saopštenje dan pre nego što je predsednik Tramp napustio Južnu Koreju i zaputio se za Kinu, koja je komunistička država od 1949. godine.

Tramp je ranije nazivao kineskog predsednika Si Đinpinga "prijateljem", a danas ga je pohvalio, rekavši da puno pomaže u rešavanju krze sa Severnom Korejom, navodi AFP.

Tramp koji boravi u zvaničnoj poseti Kini, gde mu je priređena svečana ceremonija dočeka na visokom nivou i gde se, kako je rekao, "sjajno provodi".

Nakon što je zajedno sa prvom damom Melanijom Tramp prisustvovao plesnom performansu u tradicionalnim kineskim kimonima, priređenom u njihovu čast, Tramp je rekao da se odlično provodi, prenosi AP.

Njima su se pridružili kineski predsednik Si Djinping sa svojom suprugom Peng Lijuan, državni sekretar SAD Reks Tilerson i američki ambasador u Kini Teri Brandstad.

Kako agencija navodi, plesni performans je deo velike dobrodošlice koju je Si isplanirao za Trampa, a koja će trajati do sutra.

Nakon tog performansa mladi su uzvikivali "Dobro došao u Kinu! Volim te" Tramp i Si su zajedno sa suprugama prošli kroz kapiju Nebeskog mira i odatle posmatrali unutrašjost Zabranjenog grada koji je okružen zidom širokim deset metara i 50 metara širokim šancem.

Svi su nosili ogrtače kako im ne bi bilo hladno, a nakon što im je vodić ispričao o mestu na kom su se nalazili, oni su se uputili dalje stepenicama u dvorište zabranjenog grada.

Kako su mediji izvestili, Tramp i Melanija su sa kineskim predsednikom i njegovom suprugom stigli da popiju i popodnevni čaj u Carskoj palati u Zabranjenom gradu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja