(VIDEO) AMERIČKE MASOVNE UBICE OBOŽAVAJU OVU PUŠKU: U SAD ih ima na milione, ali to nije glavni razlog popularnosti!
Foto: Reuters

jezivo

(VIDEO) AMERIČKE MASOVNE UBICE OBOŽAVAJU OVU PUŠKU: U SAD ih ima na milione, ali to nije glavni razlog popularnosti!

Planeta -

Omiljeno oružje masovnih ubica u SAD je automatska puška AR-15. Ovo oružje korišćeno je tokom nedavne pucnjave u crkvi u Teksasu, na koncertu u Las Vegasu prošlog meseca, u noćnom gej klubu u Orlandu i u osnovnoj školi "Sendi Kuk" 2012. godine.

Proizvodnja AR-15 pušaka udvostručena je u protekloj deceniji, samo u 2015. godini napravljeno je skoro 3,7 miliona pušaka, prema Zavodu za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive.

Veliki rast poklopio se sa administracijom Baraka Obame, kada su stručnjaci iz industrije rekli da su zabrinuti da će vlada ograničiti prodaju oružja.

Usled tog porasta, AR-15 stilsko oružje postalo je popularno zbog jednostavnosti upotrebe i prilagodljivosti. Nacionalna organizacija za oružje u SAD-u nazvala je AR-15 "najpopularnijom puškom u Americi" i procenjuje se da Amerikanci poseduju više od 8 miliona ovakvih automatskih pušaka.

Naveli su da je "AR-15 postala popularna puška" jer je "prilagodljiva, pouzdana i precizna". Zbog njene prilagodljivosti može da se koristi za "streljaštvo, u lovu i za samoodbranu", saopštila je američka Nacionalna organizacija, dodajući da je sposobnost "personalizacije" toliko puno komponenti puški "jedna od stvari koja je čini jedinstvenom".

Sajt "TacticalGear" uporedio je američki AR-15 sa ruskim AK-47, kalašnjikovim. Model AR-15 ima veću osnovnu cenu, efikasnije puca u daljinu, ispaljuje više krugova u inuti, lakši je, a i životni vek američkoj puški je duži ako se pravilno održava, navedeno je na sajtu.

Din Hazen, vlasnik radnje za oružja, rekao je da masovne ubice verovatno generalno ne znaju puno o tom oružju, ali da biraju AP-15 zbog reputacije u drugim masovnim ubistvima.

Na osnovu ove automatske puške kasnije je razvijena cela porodica automatskih pušaka počevši od M16, M4 tako i HK 416, FN SCAR.

Da bi AR-15 radila pouzdano, Eugen Stoner koji ju je napravio, sasvim je pojednostavio njenu građu, ali je u tome malo preterao. Dok sve puške koje za rad automatike koiristile snagu barutnih gasova pozajmljenih iz cevi imaju poseban klip za tu svrhu, kod AR-15 gasovi pravo iz cevi ulaze u nosač zatvarača.

Teoretski, pa i na poligonima to je izgledalo odlično, samo se zaboravilo na jednu "sitnicu". Posle duže paljbe garež baruta se nagomila u unutrašnjosti nosača zatvarača i sanduka i dovodi do zastoja, a vojnici u borbi nemaju

vremena da stalno čiste oružje.

Kurir.rs/USA Today

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track