(VIDEO) KAO IZ NAJSTRAŠNIJIH LEGENDI! ZOVU GA JEZERO SMRTI: U njega uđu živi, a izađu potpuno skamenjeni
Foto: Profimedia

ZLOKOBNO IME

(VIDEO) KAO IZ NAJSTRAŠNIJIH LEGENDI! ZOVU GA JEZERO SMRTI: U njega uđu živi, a izađu potpuno skamenjeni

Planeta -

Jezero Natron je slano jezero koje se nalazi u severnoj Tanzaniji, u blizini same granice s Kenijom.

I samo zlokobno ime jezero je dobilo po hemikaliji koju sadrži, natronu. Reč je mešavini natrijum karbonata i natrijum bikarbonata, a taj hemijski sastav je nastao zbog jedinstvenog vulkana u njegovoj blizini.

Vulkan Ol Doinio Lengai ili "Planina Božja" je jedini aktivni vulkan na planeti koji izliva natrokarbonate umesto silikata. Zbog toga lava iz njega nije tako vrela kao lava iz drugih vulkana. Takođe, ima drugačiji izgled, koji pre nalikuje na izlivanje ulja nego na tečnu magmu. Kad se lava ohladi, pretvara se u beličasti prah.

Kišnica koja se skuplja na tlu kroz svoj tok skuplja taj otrovni ostatak i dovodi ga do jezera Natron. Zbog njega pH jezera iznosi od 9 do 10,5, a temperatura vode može biti i 60 stepeni Celzijusa tokom letnih meseci. Zbog toga je ono postalo i tzv. bazen smrti, iako sama okolina jezera vrvi od života.

Pre nekoliko godina, britanski fotograf Nik Brandt je u istraživanju "nepoznate istočne Afrike" na jezeru Natron naišao na okamenjene ptice. Brandt je primetio kako se na obali nalaze na stotine lešina, uglavnom šišmiša i ptica.

foto: Youtube/Printscreen

Ovo jezero je proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mesta na svetu, gde se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu.

Naučnici objašnjavaju kako ptice često padaju u ovo plitko jezero (duboko je tek oko 3 metra) jer su zbunjene visoko reflektirajućom površinom na kojoj se odražava nebo. Jednom kad ptice uginu u jezeru, njihov kostur ostane netaknut zbog natrijum karbonat. Ta hemikalija, koja je korišćena i u egipatskim metodama mumificiranja, sprečava raspadanje tela.

foto: Youtube/Printscreen

Kako se nivo vode smanjuje, leševi ostaju na obali u neverovatno očuvanom stanju, a fotografu je u njihovom prikupljanju pomoglo lokalno stanovništvo. Postavio ih je u prirodne pozicije - kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografisao ih. Fotografije, snimljene od 2010. do 2012. pojavile su se u Brandtovoj knjizi "Preko ukradene zemlje", piše Nacionalna geografija.

foto: Youtube/Printscreen

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Neverovatno, ali između 65 i 75 odsto svetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a kiselost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visoka nivoima pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track