(VIDEO) SKUPOCENA SLIKA TAJANSTVENO NESTALA PRE 32 GODINE: Kada je umro jedan bračni par, pronašli su je na potpuno neverovatnom mestu!
Foto: Facebook

danas vredi 160 miliona

(VIDEO) SKUPOCENA SLIKA TAJANSTVENO NESTALA PRE 32 GODINE: Kada je umro jedan bračni par, pronašli su je na potpuno neverovatnom mestu!

Planeta -

Slika čija se vrednost procenjuje na 160 miliona dolara vraćena je u Muzej umetnosti Univerziteta u Arizoni odakle je ukradena pre više od 30 godina.

Međutim, sama krađa je i dalje za policiju poprilična misterija.

"Kada bi ova slika mogla da progovori, imala bi šta da nam ispriča", rekao je inspektor Brajan Sistoun.

Radi se o delu Viljema de Kuninga koje je ponosno bilo izloženo u muzeju 20 godina pre nego što je ukradeno 1985. godine.

foto: Facebook

Kako se navodi, jedan par je uspeo da uđe u muzej pre nego što su otvorena vrata za posetioce. Žena je omela čuvara, a muškarac je tako uspeo da ode na sprat i sečivom iseče platno iz rama.

Veruje se da su sliku umotali u rolnu i sakrili ispod kaputa, ali u to vreme nije bilo nadzornih kamera, pa se ne može sa sigurnošću znati šta se tačno dogodilo.

foto: Facebook

"Kada je reč o kradenim delima, uvek ih pronađu ukoliko neko umre, ako ga neko pronađe ili proda, ili se pojavi bilo kakva informacija. Upravo se dogodila jedna od te tri stvari", kaže Sistoun.

Kada su izvesni Rita i Džeroum Alter preminuli u Klifu, u Novom Meksiku, rođak Ron Rouzman je preuzeo njihove stvari, pa je tako prodao pojedina umetnička dela za 2.000 dolara. Među tom kolekcijom nalazilo se i ulje na platnu koje su Alterovi držali iza vrata njihove spavaće sobe.

foto: Facebook

Čim se slika našla u antikvarnici, pojedine mušterije su je prepoznale, tako da je antikvar znao da ona mora biti pod ključem.

On je istražujući na internetu uvideo da bi slika zaista mogla da bude Kuningov original, pa je pozvao Univerzitet.

"Godinama sam čekala taj poziv", rekla je jedna od kuratorki muzeja Olivija Miler.

Rouzman, ipak, ne misli da su njegovi ujak i ujna bili kradljivci.

"Ne mogu da zamislim da bi uradili tako nešto", rekao je.

Slika je vraćena, ali detektiv Sistoun ipak ostaje bez odgovora ko je zaista stajao iza krađe Kuningove slike. Izgleda da su Alterovi tajnu poneli u grob.

Kurir.rs/ABC Foto: Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track