OVO MU NIKADA NISU OPROSTILI: Priča o špijunu koji je za KGB rasturio britansku službu i tako obeležio Hladni rat
Foto: Youtube/Printscreen

PROSLAVIO 95. ROĐENDAN

OVO MU NIKADA NISU OPROSTILI: Priča o špijunu koji je za KGB rasturio britansku službu i tako obeležio Hladni rat

Planeta -

Najveći izdajnik Velike Britanije svih vremena, kako ga nazivaju u medijima, proslavio je 95. rođendan i tim povodom je svetu poslao zanimljivu poruku.

Džordž Blejk, koji je za vreme Hladnog rata Kremlj snabdevao informacijama dok je radio za britanski MI6, pobegao je 1966. godine iz zatvora u Londonu.

Ruska obaveštajna lsužba objavila je njegovo rođendansko saopštenje.

Rekao je da ruski špijuni moraju da spasu svet u situaciji kada su neodgovorni političari u program stavili opasnost od nuklearnog rata i rezultirajućeg samouništenja čovečanstva.

"To je istinska bitka između doba i zla", naveo je bivši špijun.

Dvostruki agent Džordž Blejk stoji iza jedne od najvećih špijunskih operacija Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata. Kao krtica u britanskoj obaveštajnoj službi MI6, Blejk je prosledio hiljade strogo poverljivih dokumenata KGB-u i otkrio identitet velikog broja britanskih agenata, čije su sudbine decenijama bile obavijene velom glasina i poluistina.

Blejk je odrastao u Holandiji. Majka mu je bila Holanđanka, ali je britansko državljanstvo dobio preko oca, Jevrejina poreklom iz Kaira i Istanbula. Pošto je nemačka okupirala Holandiju, on se 1943. dokopao Londona. Britanska Tajna obaveštajna služba (SIS) ga je regrutovala i poslala u Kembridž da uči ruski jezik.

foto: Youtube/Printscreen

Godine 1950. MI6 ga je poslala na tajni zadatak u britansku ambasadu u Seulu, gde je postao simpatizer komunističkih ideja. Kada su su ga uhapsili severnokorejski vojnici, ponudio je usluge dvostrukog agenta njihovim sovjetskim gazdama.

U narednih deset godina, MI6 ga je slao u Holandiju, Britaniju, Nemačku i Liban, gde je fotografisao i slao na hiljade stranica dokumenata britanske obaveštajne službe KGB-u. Razotkriven je 1961. i osuđen na 42 godine zatvora zbog izdaje, ali je pet godina kasnije pobegao pošto je preskočio zid pomoću merdervina napravljenih od štrikaćih igala i prebegao u Moskvu.

Proveo je dva meseca krijući se u kući svog asistenta, a prevezli su ga kroz Evropu do Istočnog Berlina u drvenom sanduku koji se nalazio ispod kola.

Danas živi u udobnoj vikendici u okolini Moskve. Gotovo je slep, ali dobrog zdravlja za svoje godine.

“On je ljubazan, šarmantan čovek. Jednim delom svoga bića je veoma fina osoba. Svi špijuni su kontradiktorne ličnosti, vode dvostruki život. Mislim da se ti životi postepeno sve više razdvajaju i da ti ljudi konstantno žive u dva sveta i da im je mozak raspolućen", kazao je svojevremeno reditelj Džordž Keri koji je imao priliku da upozna Bljeka povodom snimanja jednog filma.

"Na kraju dve strane više ne razgovaraju jedna s drugom, jer je to jedini način da prežive”, rekao je.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

“Da se ne lažemo” Bura oko “Senki nad Balkanom”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track