(VIDEO) NAPRAVILI KOMARCE UBICE U LABORATORIJI: Sada ih puštaju u prirodu sa samo jednim ciljem!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

U 20 AMERIČKIH DRŽAVA

(VIDEO) NAPRAVILI KOMARCE UBICE U LABORATORIJI: Sada ih puštaju u prirodu sa samo jednim ciljem!

Planeta -

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) odobrila je u 20 saveznih država puštanje u prirodu komaraca koji bi trebalo da suzbiju širenje populacije tigrastog komarca, prenosnika brojnih virusa poput denge, žute groznice i zike.

Bakterija neplodnosti Komarci, koje je u laboratorijima uzgojila kompanija MosquitoMate, trebalo bi da divlje populacije tigrastih komaraca zaraze bakterijom Wolbachia pipientis. U prirodu bi se pustili samo zaraženi mužjaci koji ne napadaju ljude. Kada inficirani komarci oplode divlje ženke koje ne nose isti soj bakterije, oplođena jajašca neće se izleći jer se muški hromozomi neće pravilno razviti. Naučnici iz MosquitoMatea tvrde da bi zaraženi komarci vremenom trebalo da značajno smanje populaciju tigrastog komarca. Prednost ovakve metode u odnosu na uobičajene je da ne zahteva zaprašivanje hemikalijama, što znači da neće nastradati druge vrste komaraca.

"To je nehemijski način borbe protiv komaraca pa očekujemo da će biti privlačan“, rekao je za Dejvid O’Brohta, entomolog na Univerzitetu Merilend u Rokvilu.

"Drago mi je da vidim da se to pokreće jer mislim da je potencijalno vrlo važno", dodao je. EPA je za sada dozvolila puštanje zaraženih komaraca u samo 20 saveznih država zato što imaju slične klimatske uslove – vlažnost i temperature – kakva imaju mesta na kojima su komarci testirani. Iz projekta su za sada isključeni jugoistočni delovi SAD. GM komarci Laboratorijski uzgojene komarce u borbi protiv prenosnika bolesti poslednjih godina, od epidemije zike 2015. na ovamo, koristi i Brazil. Razlika je u tome što su brazilski komarci genetski modifikovani na takav način da prilikom oplodnje divljih ženki potomstvu prenose gen koji ubija.

Kurir.rs/ Index.hr Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 kućnih lekova protiv uboda komaraca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track