MAKRON SE SVE VIŠE PONAŠA KAO AUTOKRATA: Sprovodi reforme bez obzira na njihovu nepopularnost!
Foto: Fonet AP

čvrsta ruka

MAKRON SE SVE VIŠE PONAŠA KAO AUTOKRATA: Sprovodi reforme bez obzira na njihovu nepopularnost!

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron koji je na vlasti šest meseci, preduzeo je mnoge reforme po cenu pada popularnosti jer Francuzi smatraju da je u mnogim prilikama zauzeo autoritarni stil, ocenila je danas agencija Frans pres.

Posle pobede njegove stranke Republike u pokretu na parlamentarnim izborima u junu, Makron je sproveo obećanje o usvajanju zakona o "moralizaciji političkog života" i predložio je reforme zakona o radu, čemu se protive sindikati i deo gradjana koji su protestovali na ulicimama.

Neimenovani Makronov saradnik je rekao da predsednik Francuske "sebe vidi u dugoročnom periodu" na političkoj sceni.

Posmatrači ocenili su da mladi predsednik od 39 godina verovatno razmišlja o narednim predsedničkim izborima zakazanim 2022. gdine Odlučan da brzim ritmom sprovede reforme uprkos neočekivano velikom padu popularnosti od čak 20 odsto, Makron planira i reforme socijalnog osiguranja za nezaposlene, kao i u oblasti stručne obuke i stambene politike.

Makron naredne godine planira reforme o sudstvu i penzionog sistema, kao i obećanje da u dogledno vreme smanji broj poslanika u oba doma parlamenta. AFP je ocenio da Makron želi da predsedničkoj funkciji vrati "status autoriteta" ; i "medjunarodne aure". "Sve je bilo dobro prvih šest meseci. Zemlja je zrela za reforme", ocenjeno je u Makronovom okuženju.

Opozicija se čini slabom, jer ni sindikati ni radikalna levica predvodjena Žak-Likom Melanšonom nije uspela da blokira reformu o radu.

Socijalistička partija, koja je pre Makrona bila na vlasti, "ne daje znake života", ocenio je Frans pres dok je desničarska stranka, Republikanci, podeljena izmedju onih koji žele da podrže Makrona i onih koji žele da ostanu u opoziciji.

Ekstremna desnica na čelu s Marin Le Pen koja je ušla u drugi krug predsedničkih izbora takodje ima unutrašnje nesuglasice.

Makron treba i da se bori protiv etikete da je "predsednik bogatih" zbog reforme poreza koja, prema mnogima, favorizuje bogatiji sloj francuskog društva.

Mladi centristički predsednik zvanično je preuzeo dužnost 14. maja nakon što je pobedio Le Penovu u drugom krugu izbora održanom 7. maja ove godine.

Kurir.rs/Beta AP

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track