ŠOKANTNI PODACI UN: Rohingja muslimani pobegli od genocida, a dočekalo ih veće zlo
Foto: EPA

sramno

ŠOKANTNI PODACI UN: Rohingja muslimani pobegli od genocida, a dočekalo ih veće zlo

Planeta -

Vojska Mjanmara sprovodi kolektivna silovanja nad ženama naroda Rohingja kako bi pripadnike te muslimanske manjine zastrašila i naterala ih na zbeg, prema svedočenjima koja je na jugoistoku Bangladeša sakupila specijalna predstavnica UN Pramila Paten.

Paten, koja je zadužena za istragu o seksualnom nasilju čije su žrtve žene iz naroda Rohingja, posetila je oblast Koks Bazar gde je utočište našlo oko 610.000 izbeglica tokom proteklih 10 nedelja, prenosi francuski list "Ekspres".

"Čula sam stravične priče o kolektivnim silovanjima, o mnogobrojnim ženama i devojčicama koje su umrle od posledica silovanja", izjavila je Paten.

To seksualno nasilje je, prema njenim rečima, bilo "naloženo i organizovano", a počinile su ga oružane snage Mjanmara u državi Rakajn.

Preživele silovane žene kažu da vojska sprovodi sistematsko silovanje u obliku "kolektivnog silovanja, ponižavanja i seksualnog ropstva".

Paten je zaključila da su činovi seksualnog nasilja, počinjeni u okviru "kolektivnog progona pripadnika naroda Rohingja", bili "ključni faktor prisilnog raseljavanja velikih razmera i predstavljaju smišljeni instrument terora s ciljem istrebljenja tog naroda".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track