(VIDEO) STOTINE MRTVIH I HILJADE POVREĐENIH: Jak zemljotres pogodio Irak i Iran
Foto: EPA, Foto: EPA

ZATRESLO SE NA GRANICI

(VIDEO) STOTINE MRTVIH I HILJADE POVREĐENIH: Jak zemljotres pogodio Irak i Iran

Planeta -

Najmanje 335 osoba je poginulo, a oko 4.485 je povređeno u snažnom zemljotresu, koji je pogodio oblast na iransko-iračkoj granici, u iranskoj provinciji Kermanšah.

Iranski zvaničnici navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći jer spasilačke ekipe još nisu stigle u udaljena područja.

Sve raspoložive ekipe za spasavanje su na terenu i pokušavaju da spasu što više ljudi. Rojters navodi da je zemljotres bio jačine između 7 stepeni i 7,9 po Rihteru i da je ostavio razorne posledice na tu oblast jer su kuće naprvljene od trošnog materijala. Iranska televizija navodi da se potres osetio u nekoliko iranskih gradova, da je osam sela pretrpelo štetu, kao i da su neka ostala bez struje.

Mediji različito izveštavaju o tome koje je jačine bio zemljotres - Rojters navodi 7,2. Tass, pozivajući se na evropski Sredozemni seizmološki centar, 7,4 a neki idu i do 7,5 stepeni Rihterove skale. S druge strane, zvaničnik iračke meteorološke službe navodi da je potres bio jačine 6,5 stepeni i da je pogođen veći deo zemlje, uključujući i Bagdad. Prema američkoj geološkoj službi, epicentar zemljotresa registrovan je jugozapadno od grada Halabdže, duž iračko-iranske granice. AP prenosi da su pogođene i iranske provincije na severozapadu, zapadu i u centralnim oblastima zemlje.

Tass navodi da je epicentar zemljotresa bio na 10 kilometara dubine, kao i da se potres osetio i u Kuvajtu. Zemljotres se osetio i u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, kao i u mnogim delovima Izraela.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track