(VIDEO) NOVI KINESKI PROJEKTIL IZAZVAO PANIKU U SAD: Generali hitno traže pojačavanje američke odbrane
Foto: Youtube screehsnot/Hot news now

brži od zvuka

(VIDEO) NOVI KINESKI PROJEKTIL IZAZVAO PANIKU U SAD: Generali hitno traže pojačavanje američke odbrane

Planeta -

Kina razvija hipersoničnu nuklearnu letelicu sposobnu nazvanu Dragon (Zmaj) koji može da dostigne brzine do 12.000 kilometra na sat. O ovoj letelici snimljen je i dokumentarni film iza koga stoji Komunistička partija Kine. Za potrebe testiranja ove letelice izgrađen je poseban suprsonični tunel. Američki špijuni su ranije otkrili da Kina razvija visokotehnološke nuklearne letelice - koju su imale kodiran naziv DF-ZF. Veruje se da je letelica testirana već sedam puta. Slike koje su vide u dokumentarcu - emitovanom prošlog meseca - navode da je u toku izrada prototipa ove letelice.

Za ovu letelicu se tvrdi da je u stanju da izbegne svaki sistem raketne odbrane koji postoji na Zapadu. KIneski naučnici su dizajnirali avion - poznat kao hipersonička letelica za klizanje - da leti na vrhu rakete. To bi zamenilo konvencionalne bojeve glave a letelica bi mogla samostalno da leti - izbegavajući neprijateljsku odbranu.

Kinesko ministarstvo odbrane je potvrdilo testove nove letelice. Američki generali smatraju da SAD mora da pojača svoju odbranu protiv novih oružja Kine i Rusije.

Kurir.rs/Daily Star

Foto: Youtubescreenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track