PREMIJER KOJI JE NAPRASNO DAO OSTAVKU: Vraćam se u Liban za dva dana
Foto: AP

IZAZVAO KRIZU U ZALIVU

PREMIJER KOJI JE NAPRASNO DAO OSTAVKU: Vraćam se u Liban za dva dana

Planeta -

Premijer Libana Saad Hariri, koji je izazvao krizu u svojoj zemlji iznenadnom ostavkom podnetom tokom posete Saudijskoj Arabiji, najavio je danas da će se vratiti kući u naredna dva dana.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je OK i da će se vratiti bez svoje porodice koja će ostati u "njihovom domu" u Saudijskoj Arabiji.

To je njegov prvi tvit za nešto više od nedelju dana. Predsednik Libana Mišel Aun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju.

Liban smatra da su Haririja na taj korak primorali saudijski patroni i da je tamo morao da ostane protiv svoje volje.

On je u intervjuu za libansku televiziju u nedelju porekao takve izveštaje i najavio prvi put da se u Liban vraća uskoro.

foto: Reuters

Neki libanski zvaničnici su rekli da bi trebalo da se vrati sa svojom porodicom, kako bi se oslobodio svakog saudijskog pritiska.

Hariri je podneo ostavku usred rastuće napetosti između Saudijske Arabije i Irana. On je kritikovao libanski proriranski Hezbolah u unapred snimljenom obraćanju preko saudijske televizije 4. novembra, u kome je objavio ostavku i rekao da se plaši za svoju bezbednost.

Hezbolah je član Haririjeve koalicione vlade. Ta ekstremistička organizacija je Haririjevu ostavku označila kao zaveru za izazivanje haosa u Libanu i pozvala ga da se vrati.

Hariri ima i libansko i saudijsko državljstvo i kuće u Saudijskoj Arabiji. Njegova žena i deca godinama žive u kraljevini.

U međuvremenu je libanski ministar spoljnih poslova otputovao u Brisel, prvu stanicu svoje evropske turneje u cilju da dobije podršku za stabilnost svoje zemlje nakon Haririjeve ostavke.

Ministar Gibran Basil će posle Brisela posetiti Pariz radi diplomatske podrške i da objasni predviđanja Libana nakon iznenadnog poteza premijera.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko će otići u zatvor zbog pogibije dvojice muškaraca na auto-putu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track