(VIDEO) PRVI GEJ ČEČEN SE  PREDOMISLIO: Na televiziji objasnio šta se stvarno desilo!
Foto: Instagram video/GroznyTV

iskreno

(VIDEO) PRVI GEJ ČEČEN SE PREDOMISLIO: Na televiziji objasnio šta se stvarno desilo!

Planeta -

Prvi Čečen koji je javno priznao da je gej izvinio se na televiziji u ovom nemirnom ruskom regionu i sada tvrdi da mu je namešteno.

Redovna je pojava da se ljudi koji kritikuju čečenskog lidera Ramzana Kadirova izvinjavaju na TV. Hjuman Rajts Voč objavio je prošle godine da je nekoliko Čečana koji su kritikovali vlast kasnije bili prisiljeni da se javno izvine čečenskom rukovodstvu.

Movsar Eskarkhanov je u septembru izjavio za magazin "Tajm" da je dvaput napustio Čečeniju da bi izbegao progon. On je suočen sa deportacijom u Nemačkoj nakon što su vlasti odbacile njegovu poslednju žalbu za azil početkom septembra.

Njegov slučaj pratila je Novaja gazeta u aprilu 2017. godine kada je izveštavala o masovnom napadu na homoseksualce u Čečeniji. List je tada navodio da je više od 100 muškaraca bilo zatočeno i mučeno u specijalnom zatvoru ranije ove godine.

Ove nedelje ruska služba BBC-a u Čečeniji saopštila je da je u intevjuu za čečensku državnu televiziju Eskarkhanov rekao da su mu smestili zapadni novinari.

"Oni su me osramotili pred čečenskim narodom i čečenskim vođom, nemešteno mi je", navodi se Eskarkhanov.

"Zato se izvinjavam stanovnicima Čečenije, rukovodstvu Čečenije, Čečenima koji žive na Severnom Kavkazu i Evropi". Eskarkanov objašnjava da je njegovo priznanje bilo pod uticajem lekova za epilepsiju.

Kurir.rs/Moscow Times

Foto: Instagram video screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja