Najnovije vesti

(FOTO) ŠTA SE TO DEŠAVA U ZIMBABVEU? Ceo dan stižu oprečne informacije, a evo da li se desio vojni udar!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

SMENA VLASTI ILI NE?

(FOTO) ŠTA SE TO DEŠAVA U ZIMBABVEU? Ceo dan stižu oprečne informacije, a evo da li se desio vojni udar!

Planeta

Državni list Zimbabvea Herald posle višečasovne tišine objavio je danas na naslovnoj strani sajta da u toj zemlji "nije bilo vojnog preuzimanja vlasti" od predsednika Roberta Mugabea, dok opozicija tvrdi da smenjeni potpredsednik Emerson Mnangagva stoji iza akcije vojske i da će se "veoma brzo čuti da se Mugabe povlači iz političkog života".

List je tekst objavio nekoliko sati nakon što je zimbabveanska vojska u televizijskom obraćanju saopštila da predsednika Mugabea i suprugu Grejs drži u pritvoru i da je "njihova bezbednost garantovana".

Herald prenosi saopštenje Zimbabveanskih odbrambenih snaga (ZDF) da "akcija koju su ove snage izvele ne predstavlja vojno preuzimanje vlasti, već je imala za cilj da se pozabavi političkom, društvenom i ekonomskom situacijom koja je mogla da bude okončana nasilnim sukobom".

foto: Profimedia

Bi-Bi-Si navodi da su se pojavile spekulacije ko vodi Tviter nalog koji navodno iskazuje zvanične stavove vladajuće stranka Zimbabvea Zanu-PF i na kojem je ranije objavljeno da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika država, umesto 93-godišnjeg Mugabea.

Britanski javni servis navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila dovođena u vezu s pripremama da Mugabeova žena preuzme vlast od muža, pošto je upravo ona prethodno od Mugabea tražila da smeni Mnangagve.

foto: Profimedia

Navodi se da je s ovog naloga objavljena serija tvitova u kojima se negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašća dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišcahavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Poslanik zimbabveanskog opozicionog Pokreta za demokratske promene Edi Kros izjavio u Bi-Bi-Sijevoj emisiji Njuzdej da veruje da potezima vojske upravlja bivši potpredsednik Mnangagva.

"On je bio na čelu Združene operativne komande, vojne strukture koja postoji još od proglašenje nezavisnosti. Ništa ovakvo ne bi moglo da se desi bez njega. On je briljantan operativac i organizator. Mislim da ćemo veoma brzo čuti da se Mugabe povukao iz političkog života i da je postavio Emersona Mnangagu za naslednika", tvrdi Kros.

foto: Profimedia

Rojters prenosi da je južnoafrički predsednik Džejkob Zuma razgovarao danas sa Mugabeom koji mu je rekao da je pritvoren u svom domu, ali da je dobro. Navodi se da će Zuma, u svojstvu predsedavajućeg Zajednice za razvoj južnog dela Afrike, poslati specijalne izaslanike u Zimbabve da se sastanu sa Mugabeom i Zimbabveanskim odbrambenim snagama (ZDF) koje su preuzele vlast u Harare.

Zuma je prethodno izrazio nadu da u Zimbabveu neće biti neustavne smene vlade nakon što je vojska preuzela vlastu Harareu.

Navodi se da je Zuma takođe pozvao vladu i vojsku Zimbabvea da razreše različitosti na miroljubiv način.

foto: Profimedia

Zuma je u ime Zajednice za razvoj južnog dela Afrike kazao da je spreman da pomogne u rešavanju krize u Zimbabveu.

Južnoafrički mediji tvrde da se predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, kojeg zajedno sa suprugom Grejs od noćas vojska drži u pritvoru, sprema da podnese ostavku samo nekoliko sati nakon što je vojska objavila da je preuzela vlast u Zimbabveu.

"Mugabe se 'sprema da se povuče' - visoki zvaničnik kao izvor", objavio je južnoafrički sajt Njuz24" bez navođenja detalja.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP.

Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije kazao da je "njihova bezbednost garantovana".

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih eksplozija u centralnim delovima Harerea, a njihov uzrok se ne zna.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Navodi se da je Ccombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

foto: Profimedia

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Kina je saopštila da je prošlonedeljna poseta komandanta vojske Zimbabvea generala Konstantina Čivenge bila normalna vojna poseta i da pažljivo prati situaciju u toj zemlji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo zbog čega Zoran Marjanović u zatvoru ne priča o pokojnoj Jeleni?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...