LIBANSKI PREDSEDNIK: Saudijska Arabija je kidnapovala našeg premijera
Foto: Reuters

ZALIVSKA KRIZA

LIBANSKI PREDSEDNIK: Saudijska Arabija je kidnapovala našeg premijera

Planeta -

Predsednik Libana Mišel Aun optužio je na pres-konferenciji Saudijsku Arabiju da njene vlasti nasilno drže u svojoj državi premijera republike Saada Haririja.

Mišel Aun je izjavio da se ne može ni sa čim objasniti odsustvo Haririja iz njegove države. Šef Vlade Libana je napustio državu još prošle nedelje i otišao u Saudijsku Arabiju, odakle se nije vratio.

U vezi s tim, libanske vlasti smatraju da je on bio "zadržan". Oni optužuju Rijad za kršenje Bečke konvencije i ljudskih prava. Predsednik Libana je akcije Saudijaca proglasio aktom agresije protiv Bejruta.

foto: EPA

Libanski predsednik je optužio Rijad da zadržava Haririjevu porodicu u zemlju.

"Nismo ranije tražili njihov povratak, ali nam je potvrđeno da su zadržani u kući i da se pretresaju pri svakom ulasku i izlasku iz kuće", kazao je.

Hariri je 4. novembra saopštio iz Saudijske Arabije da podnosi ostavku. Kao glavni razlog za odlazak sa funkcije naveo je "mešanja Irana i njegovih pristalica - šiitske partije Hezbolaha u unutrašnje stvari Libana, što on ne može da spreči".

Tada je saopštio da je njegov život u opasnosti.

Postupak premijera je izazvao veliku sumnju kod političara kako u Libanu tako i van zemlje. Libanski činovnici smatraju da je na Haririja u Rijadu bio izvršen pritisak. Šef diplomatije Luksenburga je 13. novembra saopštio da se Hariri drži kao talac.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track