(FOTO, VIDEO) STRAHOTA! U TELU MU PRONAŠLI JEZIVE STVARI: Vojnik koji je pobegao iz Severne Koreje u strašnoj opasnosti, lekari u šoku!
Foto: Profimedia i Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

NEVIĐENO

(FOTO, VIDEO) STRAHOTA! U TELU MU PRONAŠLI JEZIVE STVARI: Vojnik koji je pobegao iz Severne Koreje u strašnoj opasnosti, lekari u šoku!

Planeta -

Severnokorejski vojnik koji je prebegao preko granice u Južnu Koreju imao je izuzetno visok nivo parazita u crevima, saopštili su lekari.

Nesrećni muškarac je u ponedeljak prešao demilitarizovanu zonu, ali su ga više puta ustrelili severnokorejski graničari.

Doktori kažu da je pacijent stabilno - ali "ogroman broj" crva u njegovom telu zagađuje rane i pogoršava njegovu situaciju.

Smatra se da njegovo stanje daje redak uvid u život u Severnoj Koreji.

"Nisam video ovakve slučajeve u poslednjih 20 godina kao lekar", rekao je novinarima južnokorejski lekar Li Kuk-džong, objašnjavajući da je najduži crv uklonjen iz pacijentovog creva dugačak 27 cm.

Kako se dobijaju paraziti?

Ljudi mogu da se zaraze parazitima konzumiranjem kontaminirane hrane, tako što ih ugrize insekt ili parazitom koji ulazi kroz kožu.

U slučaju Severnokorejskog vojnika, prvi slučaj je najverovatniji. Paraziti koji ulaze u telo putem kontaminirane hrane često su crvi.

Naime, Severna Koreja i dalje koristi ljudske fekalije kao đubrivo. Ukoliko se tim đubrivom đubri povrće koje se kasnije jede nekuvano, paraziti ulaze u usta i potom creva osobe.

Šta nam to govori o zdravstvenoj zaštiti Severne Koreje?

"Severna Koreja je veoma siromašna zemlja i kao i svaka druga siromašna zemlja ima ozbiljne zdravstvene probleme", rekao je profesor Andrej Lankov sa Univerziteta Kukmin u Seulu.

Ali profesor Lankov ističe da je u poređenju sa drugim zemljama sa sličnim dohotkom po glavi stanovnika - poput Bangladeša i mnogih afričkih zemalja - stanovništvo u Severnoj Koreji mnogo zdravije nego što bi se očekivalo.

"Severna Koreja nema resurse da ima moderan medicinski sistem", kaže on i dodaje da su njihovi lekari relativno slabo obučeni i moraju da rade sa primitivnom opremom.

Ipak, imajući u vidu da ima relativno veliki broj doktora, zemlja uspeva da se snađe u teškoj ekonomskoj situaciji, tvrdi on.

Kurir.rs/ BBC

Foto: Profimedia i Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track