(VIDEO) ZVER SA SICILIJE:  Molio je da dostojanstveno umre, iako to nije dozvolio stotinama svojih žrtva, među kojima su i deca!
Foto: Printscreen Youtube

KRAJ mafijaškog bosa

(VIDEO) ZVER SA SICILIJE: Molio je da dostojanstveno umre, iako to nije dozvolio stotinama svojih žrtva, među kojima su i deca!

Planeta -

Salvatore Rina (87) poznat i kao Toto Rina, jedan od najopasnijih šefova u istoriji sicilijanske mafije umro je u zatvorskoj bolnici u Italiji.

Neće biti dozvoljeno da mu se sahrana održi u crkvi, a sveštenik će izreći molitvu samo ako to porodica bude izričito zahtevala.

Rina je bio jedan od najozloglašenijih mafijaša koji je zbog svoje surovosti dobio nadimak "Zver". Kapo di tuiti kapi je umro je u bolnici u Parmi,u na bolničkom odeljenju za zatvorenike, dan posle svog 87-og rođendana.

Bolovao je od raka bubrega i Parkinsonove bolesti i pre smrti je zatražio da ga puste na slobodu kako bi dostojanstveno umro, međutim to mu nije odobreno. Umro je služeći 26 doživotnih kazni zatvora.

Toto je odgovoran za najmanje 150 ubistava, a ubijao je čak i decu. On je naručio otmicu dečaka (13) kako bi sprečio njegovog oca da oda policiji tajne mafije. Dečak je na kraju zadavljen, a njegovo mrtvo telo su rastopili u kiselini.

Kad su neki od mafijaša odlučili da sarađuju sa pravosuđem i postanu svedoci, on je za odmazdu naručio ubistvo 11 njihovih rođaka.

Riina je rođen u Korleoneu na Siciliji. Bio je sin siromašnog seljaka. Otac i brat stradali su mu dok su pokušavali da izvuku barut iz neeksplodirane američke bombe. Toto se tada okrenuo kriminalu. S 19 godina je kao član bande ubio čoveka i šest godina bio u zatvoru.

U Corleoneu je 50-ih šef mafije bio Mikele Navara. Toto je isplanirao njegovo ubojstvo, a onada Rina postaje šef. Kasnije Riina i njegova banda odlaze u Palermo. Njegove "zlatne godine" bile su od 1981. do 1983. Tada je velika većina bosova uhapšena i zatvorena, a Rina je sklapao najveće poslove. Najviše novaca zaradio je na drogi.

Postao je prvi čovek mafije. Toliko se osilio da je naručio ubistvo sudije Đovanija Falkonea koji se žestoko borio protiv mafije.Na autoputu za Palermo preko jednog mosta postavljen je dinamit. Bombu su aktivirali kada je preko mosta prelazio Falkoneov automobil. Poginuli su on, supruga i trojica telohranitelja.

To je bilo u maju 1992. godine. Dva meseca kasnije ubijen je sudija Paolo Borselino. U njegov automobil je postavljena bomba. Tada su poginula i petorica policajaca.

Rino je uhapšen 1993. godine, kada ga je otkucala konkurencija. Posle hapšenja nije hteo da sarađuje sa policijom. Objavljen je i snimka na kom se čuje kako Rina kaže da ne žali ni zbog čega i da ga "neće slomiti ni ako mu daju 3000 godina zatvora".

I njegova supruga Nineta Bagarela (73), bila je više puta bila optužena za razna krivična dela. Nineta koja potiče iz mafijaške porodice i Toto venčali su se 1974. godine i imaju četvero dece.

Sinovi Đovani i Đuzepe nasledili su oca. Đovani je 2001. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog četiri ubistva. Đuzepe je 2004. osuđen na 14 godina zatvora zbog različitih kriminalnih dela.

Nije poznato koliko je tačno novaca Toto "zaradio" tokom života. Procenjuje se da je bio "težak" 125 miliona dolara. Ogromnu vilu koju je sagradio, vlasti su mu oduzele i pretvorile u školu.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track