(VIDEO) NESTALA  PODMORNICA SA 44 ČLANA POSADE: U potragu se uključio i specijalni avion NASA!
Foto: Printscreen Youtube

argentina na nogama

(VIDEO) NESTALA PODMORNICA SA 44 ČLANA POSADE: U potragu se uključio i specijalni avion NASA!

Planeta -

Istraživački avion NASA-e uključio se u potragu za nestalom argentinskom podmornicom „San Huan“.

Kontakt sa podmornicom izgubljen je u sredu dok je bila na putu od luke Ušuaja do grada Mar del Plata. U potragu za podmornicom upućeni su avioni i brodovi. Oni se nalaze u oblasti gde je podmornica poslednji put viđena.

U podmornici se nalaze 44 člana posade. Pomoć u potrazi za podmornicom ponudile su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Čile.

Američka vojska spremna je da se uključi u potragu ukoliko to bude potrebno, navodi se na sajtu nevladine organizacije Vojno-pomorski institut pozivajući se na predstavnika Južne komande vojske SAD.

Predstavnik komande Hose Ruis izjavio je da je modifikovani avion NASA P-3 „Orion“ krenuo u potragu za nestalom podmornicom iz argentinskog grada Ušuaja, gde se nalazi zbog potrage na Antarktiku.

Avion P-3 „Orion“ američka vojska ranije je koristila za otkrivanje podmornica. Avion je opremljen magnetometrom, infracrvenim kamerama i senzorima za merenje debljine leda. Njegova oprema može da otkrije podmornicu čak i u slučaju da je potonula, ističe portal.

Ruis dodaje da američka vojska održava kontakt sa Stejt departmentom i da je spremna da se pridruži potrazi na zahtev Argentine.

Izvor u Pentagonu saopštio je da služba za podvodne spasilačke operacije američke mornarice priprema tim stručnjaka i opremu, uključujući i podvodno vozilo za spašavanje potonulih podmornica bazirano u San Dijegu.

Kurir.rs/avaz.ba

Foto printscreen outube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track