ZAPELO: Pregovori o novoj nemačkoj vladi zašli duboko u produžetke
Foto: EPA/Filip Singer

NEIZVESNOST

ZAPELO: Pregovori o novoj nemačkoj vladi zašli duboko u produžetke

Planeta -

BERLIN - Pregovori tri nemačka potencijalna koaliciona partnera zašli su duboko u "produžetke" dok raste pritisak na učesnike da pronađu prihvatljivu zajedničku osnovu za ključna pitanja koja su još uvek sporna.

Jedina realna nada mandatarke Angele Merkel da će osigurati četvrti kancelarski mandat nakon lošeg izbornog rezultata u septembru jeste nimalo ugodna tročlana koalicija konzervativaca, liberala i Zelenih.

Međutim, posle četiri nedelje pregovaranja, stranke nisu mnogo približile pozicije kada je reč o glavnim tačkama spoticanja, kao što su klimatske promene i migraciona politika.

Špigl navodi da bi rok koji su sami pregovarači sebi dali, a to je danas, nedelja 19. novembar, u 18 sati, mogao i da bude pomeren.

foto: EPA/Felipe Trueba

Folker Kauder je uveren da će danas pasti odluka

"Svi smo uverenja da u nedelju mora da padne odluka. Bilo je dovoljno vremena", rekao je šef frakcije CDU Folker Kauder.

Zatim je, međutim, lider CSU Horst Zehofer rekao da treba doneti "još brdo odluka" i da ni danas, u predviđenom roku koji ističe u 18 sati, neće biti dogovora.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Filip Singer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track