U Fukušimi izmeren rekordno visok nivo radijacije

U Fukušimi izmeren rekordno visok nivo radijacije

Planeta -
Radioaktivnost izmerena danas je deset puta veća nego ona izmerena kod druga dva reaktora koji su takođe oštećeni u cunamiju

TOKIO - Japanska kompanija "Tepko" izmerila je danas rekordno visok nivo radijacije u podzemnim prostorijama zgrade reaktora broj 1 nuklearne centrale Fukušima koju su pogodili izutetno snažan zemljotres praćen cunamijem 11. marta prošle godine.

"Tepko" je instalirao specijalnu mašinu za fotografisanje kao i instrumente za merenje radijacije tla ispod zgrade u kojoj se nalazi reaktor broj 1, prenosi italijanska agencija Ansa. Nivo radijacije izmeren nešto iznad nivoa površine radioaktivne vode bio je oko 10.300 milisiverta na sat, što znači da je to nivo koji je dovoljan da se čovek razboli posle izlaganja od samo nekoliko minuta a zatim i premine u kratkom roku.

Sa ovako visokim nivoom radiaktivnosti čovek udahne dozu određenu kao godišnji maksimum za radnike centrale. Ovo će naravno dovesti do kašnjenja u demontiranju nuklearnog pogona pošto će to moći da obave isključivo roboti, objasnio je "Tepko". Radioaktivnost izmerena danas je deset puta veća nego ona izmerena kod druga dva reaktora koji su takođe oštećeni u cunamiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track