OPASAN OBLAK NAD RUSKIM ČERNOBILJEM: Nigde havarije, a radioaktivnost 986 puta iznad proseka!
Foto: Profimedia

EVROPA U STRAHU

OPASAN OBLAK NAD RUSKIM ČERNOBILJEM: Nigde havarije, a radioaktivnost 986 puta iznad proseka!

Planeta -

MOSKVA - Ruska meteorološka agencija Rosgidromet saopštila je da je veoma velika koncentracija rutenijuma-106 zabeležena u septembru u oblasti koju nazivaju i Ruski Černobilj, ali nadležni kažu da nije bilo nikakve nuklearne katastrofe ili curenja radioaktivnih materijala.

Najviša koncentracija zabeležena je u Čeljabinskoj oblasti, konkretno u Argajašu, koji se nalazi na 30 kilometara od nuklearnog kompleksa "Majak", gde se 1957. dogodila stravična nuklearna nesreća. Zbog te nesreće kompleks je nazvan Ruski Černobilj, a danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva.

foto: Printscreen YouTube/DW

Arhivski snimak: U Majaku se skladišti upotrebljeno nuklearno gorivo

Rosgidromet kaže da je u Argajašu koncentracija Ru-106 ekstremno visoka i 986 puta veća od prosečne norme. Zabrinutost podgreva i nedavno saopštenje francuskog Instituta za nuklearnu bezbednost (IRSN) da radioaktivni oblak nad Evropom nagoveštava da je došlo do nesreće u nuklearnom objektu u Rusiji ili Kazahstanu, najverovatnije objektu za tretman goriva lili centru za radioaktivnu medicinu, poslednje nedelje septembra.

Međutim, ruska državna agencija za nuklearnu energiju, Rosatom, saopštila je na svom vebsajtu da se u "Majaku" nije dogodila nikakva nesreća, curenje radioaktivnih materijala ili havarija zbog koje bi došlo do povećanje koncentracije Ru-106.

foto: Printscreen

Predstavnik Rosatoma kaže da se koncentracija rutenijuma-106 u Čeljabinskoj oblasti kreće u dozvoljenim okvirima.

Kurir.rs/B92/Росатом

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NAJVEĆE NUKLEARNE KATASTROFE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track