(VIDEO) ONE SU SPREMNE DA GINU ZA VOĐU: Elitna jedinica snajperistkinja čuva Kima!
Foto: Printscreen Facebook

ČETVRTA VOJNA SILA NA SVETU

(VIDEO) ONE SU SPREMNE DA GINU ZA VOĐU: Elitna jedinica snajperistkinja čuva Kima!

Planeta -

Severna Koreja je sa milion aktivnih vojnika četvrta vojna sila na svetu. Više imaju samo SAD (1,347.300), Indija (1,395.100) i Kina (2,183.000).

Osim toga imaju i 5,5 miliona rezervista. Znači, gotovo četvrtina stanovništva zemlje uključeno je u 'ratne igre'. Kim Džong-un za vojne potrebe troši godišnje 10 milijardi dolara, čak 22 posto BDP-a.

Zbog toga ne čudi da većina stanovnika gladuje i da su vojnici jedini koji imaju osigurane dnevne obroke. Sigurno najvažniji deo te mašinerije su specijalne snage.

Severna Koreja ima ukupno čak 200.000 specijalaca, nijedna zemlja na svetu nema ih toliko. Posebno mesto imaju brigade ženskih snajperista. Ima ih u svakom rodu vojske. Uvežbane su da deluju u pozadini kao civili.

Među njihovim zadacima su atentati na važne vojne i političke osobe u Južnoj Koreji. Severnokorejci su iskopirali sovjetski model iz 2. svetskog rata. Sovjetske snajperistkinje bile su strah i trepet za nacističke vojnike.

Ljudmila Pavličenko bila je najuspešnija žena snajperista u istoriji, ubila je više od 300 nacista, a nadimak joj je bio 'Gospođa smrt'.

Kim Džong-un očigledno veruje da i njegove devojke mogu da budu smrtonosne počne li rat na korejskom poluostrvu.

Severnokorejci imaju ukupno osam snajperskih brigada, tri za standardnu vojsku, tri za vazduhoplovstvo i dve za mornaricu.

Deo snajperista obučen je i za političko delovanje, odnosno subverziju protiv aktuelne južnokorejske vlasti.

Veruje se da je vojska Kim Džong-una izgradila veliki broj tunela ispod demilitarizovane zone uz pomoć kojih bi ušli u Južnu Koreju.

Koliko bi daleko stigli drugo je pitanje. Kimova vojska nije baš najmodernije opremljena, tenkovi su još iz 60-ih godina prošlog veka, a slična je priča i sa avionima.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track