TURSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IZRIČIT: Ako nam NATO ne da oružje, ima ko hoće
Foto: Reuters

mevlut čavušoglu

TURSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA IZRIČIT: Ako nam NATO ne da oružje, ima ko hoće

Planeta -

Turska je primorana da zadovolji svoje potrebe iz drugih izvora, pošto joj neki saveznici iz Severnoatlantske alijanse odbijaju da daju potrebno naoružanje za odbranu, izjavio je u četvrtak šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu, prenosi agencija Anadolija.

On se, u okviru zvanične posjete Italiji, u Rimu sastao s domaćim kolegom Angelinom Alfonsom i prisustvovao jubilarnom 10. tursko-italijanskom forumu.

Čavušoglu je komentario sporazum koji je Turska potpisala sa Rusijom o kupovini antiraketnog sistema S-400. Tvrdi kako Turska daje prioritet saveznicima iz NATO-a kada je u pitanju podmirenje odbrambenih potreba.

"Međutim, u poslednje vreme neki saveznici iz NATO-a pokazuju jak otpor kako ne bi Turskoj davali oružje i sisteme potrebne za odbranu. Moramo da štitimo svoj vazdušni prostor. Od saveznika ne možemo da dobijemo potrebne sisteme i primorani smo da to nabavimo sa drugih mesta. Hitno nam treba", poručio je Čavušoglu.

On je, takođe, kazao kako Turska nije prva koja od Rusije nabavlja antiraketne sisteme i podsetio kako Grčka ima ruske sisteme S-300.

Ukazujući na samit lidera Turske, Rusije i Irana u Sočiju u sredu, Čavušoglu je rekao kako će tri zemlje nastaviti zajednički da rade na rešavanju sirijske krize, i to na bazi očuvanja teritorijalne celovitosti te države.

Ministar spoljnih poslova Turske je komentisao i odnose Turske s EU-om i kazao kako Ankara nema nikakvih problema s članicama, ali da antitursko raspoloženje u nekim delovima Evrope nije u skladu s osnovnim evropskim vrednostima.

"Svi moraju shvatiti kako imamo pravo da vodimo višestranu spoljnu politiku", rekao je Čavušoglu.

Kurir.rs/Al Džazira

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track