SVETOM HODAJU MILIONI ROBOVA: Svaki četvrti je dete, polovina su žene
Foto: Profimedia

surova statistika

SVETOM HODAJU MILIONI ROBOVA: Svaki četvrti je dete, polovina su žene

Planeta -

Nedavno otkriće prodaje afričkih migranata u Tripoliju nije izolovan slučaj: više od 40 miliona osoba u svetu, od kojih četvrtina dece, trenutno su robovi, po studiji iz 2016.

Pojam modernog ropstva odnosi se na prisilni rad, kojim je obuhvaćeno 25 miliona osoba, i prisilni brak (15 miliona). Ali, ove brojke su nesumnjivo više u stvarnosti, ističu Svetska organizacija za rad, Međunarodna organizacija za migracije i grupa za zaštitu prava ljudi Vok Fri Fodejšn koje su zajednički uradile istraživanje.

Oko 25 miliona osoba su prisilni radnici većinom kod privatnih preduzetnika (četvrtina) ali i u fabrikama, na gradilištima, na poljima. Istraživanje citira primjer 600 ribara držanih na plovilima u indonezijskim vodama dugi niz godina.

Više od polovice robova vezani su dugovima. Ali, mogu da budu vezani za izrabljivače jer su drogirani, potplaćeni, fizički zlostavljani ili jednostavno predaleko od svojih domova da bi se oslobodili.

Među prisilnim radnicima, oko pet miliona osoba primorano je da se bavi prostitucijom, a malo više od četiri miliona žrtve su rada koji im nameće njihova zemlja (obavezan rad u zatvoru, zloporaba regrutiranja...).

Žene i devojke čine 71 odsto robova ili gotovo 29 miliona osoba. Svaka četvrta žrtva modernog ropstva je dete, što je oko 10 miliona pojedinaca.

Približno 15,4 milijuna osoba u braku je protiv svoje volje. Više od trećine ima manje od 18 godina i tada se praktično radi isključivo o ženama. Ta vrsta ropstva naročito je raširena u Africi i Aziji. Žene predstavljaju 99 odsto žrtava prisilnog rada u prostituciji.

Kurir.rs/Index.rs

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Naser Orić postao lovac u Srbiji?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track